2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Életmód

Az ápolt lábat is megtámadhatja

A körömgomba nem válogat, bárhol megjelenhet, ahol megfelelő a mikroklíma.  Ősszel a zárt cipők, nyáron a közös fürdők a gomba melegágyai. A legápoltabb ember is elkaphatja, ilyenkor a köröm nem azért lesz málló, deformált és megvastagodott, mert elhanyagolt, hanem mert eleve egy sarjadzó gombás fertőzés rongálja.

Profimedia, DPphoto

A sportolók körében gyakran fordul elő a betegség, hiszen a zárt cipők, zoknik állandó viselése a mindennapjaik része. A betegség kapcsán nemcsak a tudat zavaró, ha valakinek ilyen fertőzése van, hanem a látvány is, hiszen  egyáltalán nem lehet esztétikusnak nevezni a gombás körmöket. Az idősebb embereknek pedig nemcsak a fertőzéstől lehet csúnya, megvastagodott a körmük, hanem a rossz vénás keringés miatt is. A gombás körömnek szembetűnőek a tünetei. A fertőzött felület elszíneződik, leginkább sárgássá válik, de bizonyos esetekben fehér is lehet. Súlyosabb betegség kapcsán feketébe hajló színnel is találkozhatunk, ebben az esetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen komolyabb, szájon át bevehető készítményekre is szükség lehet. Gombás fertőzés jele, ha a köröm megvastagodik. Fájdalmassá akkor válik, amikor a cipő nyomni kezdi vagy hozzáér. A vastagodás mellett a töredezés is az egyik jellemző tulajdonsága a fertőzött körömnek. Minél hamarabb találkozik valaki a tünetekkel, annál kisebb küzdelem árán tudja legyőzni a körömgombát. Az előrehaladott fertőzéssel már sokkal nehezebb felvenni a harcot. Érdemes időt és energiát fordítani arra, hogy elkerüljük a betegséget. A cipőinket ildomos cserélgetni, a műszálas zoknikat jó elfelejteni, míg uszodában papucs nélkül nem szabad mászkálni. A természetes gyógymódok híveinek több illóolaj, csepp, ecet is a rendelkezésére áll, azoknak pedig, akiknek a körömgomba megelőzését célzó készítmények nyújtanak biztonságot, mindenképpen érdemes megkeresni azt a szert, amelyben megbíznak.


Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar csokinak nincs párja a világon

  A magyar csokinak nincs párja a világon

  Zala Judit és Zala Viktor, a Sweetic Csokoládé Manufaktúra tulajdonosai a legrangosabb gasztronómiai világversenyen, a Great Taste Awardson nyerték meg a három aranycsillagot, ami azt jelenti, hogy bonbonjukat minden bíró a legjobbnak ítélte.

 • Sztárparádé volt idén nyáron Budapesten

  Sztárparádé volt idén nyáron Budapesten

  Az idei Budapesti Nyári Fesztivál ebben a szezonban  összesen 120 produkcióval és programmal szórakoztatta a közönséget. A Margitszigeti- és a Városmajori Szabadtéri Színpadon, az interaktív meseszínpadon, a Szent Margit romoknál és a margitszigeti műemlék Víztoronyban megfordultak nemzetközi és haza művészek egyaránt.

 • Enyhült a szezonális munkaerőhiány

  Enyhült a szezonális munkaerőhiány

  Még mindig több tízezer dolgozóra lenne szükség, de idén az agráriumban és a turizmusban is el kezdett csökkenni a munkaerőhiány a nyári idénymunkaszezonban – írta a Világgazdaság szakmai szervezetek vezetőire hivatkozva.