EUR: 331,46 Ft
CHF: 301,22 Ft
2019. október 15., kedd
Teréz

Életmód

Az interneten diagnosztizáljuk magunkat

Az idősebb generáció orvoshoz fordul, ha panasza van, a  fiatalok jórésze azonban világhálón keres megoldást egészségügyi gondjaira. Az online diagnosztizálás oka a kényelem és a gyorsaság, ráadásul számos orvos-beteg fórum, gyógymódokat ajánló oldal és  egészségügyi applikáció segít, ha gyors információkra van szükség.  Ezek nem feltétlenül rossz megoldások, de nem váltják ki a szakemberek tudását.

Nem baj, ha a beteg tájékozódik, de a tünetegyüttest a szakember tudja értelmezni –  Profimedia, Caia Image

Az Országos Mentőszolgálat elsősegély applikációja például megbízható, és szinte minden vészhelyzetre felkészíti, legyen szó infarktus, sérülés vagy ájulás kezeléséről. A világhálón elérhető a teljes Betegség Lexikon, és gyakori, hogy a neten olvasott házi gyógymód segít kilábalni egy erős megfázásból. Van olyan orvos, aki úgy véli, hogy nem baj, ha a beteg tájékozódik, utánaolvas a tüneteknek, hiszen így  aktív résztvevője lehet a saját gyógyulásának, de árnyoldala is van az interneten szerzett információknak: tévútra is vihet az öndiagnózis, ezért legjobb, ha hozzáértő orvos is látja a beteget. A világhálón ugyanis információdömping van. Ha beütjük a keresőbe: hányás, fejfájás, szédülés, akkor több száz oldal ugrik fel és olvashatunk vírus okozta betegségről, de agyhártyagyulladásról is. A tüneteket tudni kell értelmezni, ehhez fontos a személyre szabott orvosi tájékoztatás. A legfőbb garancia egészségügyi állapotunkra az, ha szakembertől származó információt hallunk. Az internetes tájékozódás  elsősorban kiegészíti és megelőzi, nem pedig helyettesíti az orvosi tanácsokat. Jó mankó lehet akkor, amikor még nem fordultunk orvoshoz, vagy  időpont-egyeztetés, várólista miatt nem tudjuk időben átbeszélni a szükséges tudnivalókat orvossal.


Kapcsolódó Cikkek

  • Irány a Vértes és a Gerecse!

    Irány a Vértes és a Gerecse!

    Már nyolc kötettel büszkélkedhet a KidsOasis meseútikönyv-sorozata. Az Utazik a család könyveiben nyolc magyarországi tájegységről, régióról olvashatnak a gyerekek saját nyelvükön, közérthetően, viccesen, kedvesen.

  • Miért fontos a fogszabályozás?

    Miért fontos a fogszabályozás?

    A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikusabbá tétele, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése is, ami a fogak és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhat.