EUR: 329,12 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. október 23., szerda
Gyöngyi

Életmód

Betegséget is kiolvas a kézírásból Lépold Józsefné

Egy eddig lappangó Vörösmarty kéziratot azonosított be dr. Lépold Józsefné, a legismertebb magyar grafológus. Legizgalmasabb megfogalmazása a kézirattal kapcsolatban, hogy „éntudatú, lelkierejében fogyatkozó, félelmeitől szabadulni nem tudó” az írás. A belső kép kivetítése nála rendkívüli képesség: már az 1992-es Grafológiai Világkonferencián megdöbbentette a résztvevőket. Az új könyve bemutatója után erről is kérdeztük.

dr. Lépold Józsefné, a legismertebb magyar grafológus

– Mi is történt akkor Pécsett, a nemzetközi tanácskozáson?
– Egy grafológus professzor adta elém a kézírását. Mire én azt mondtam: önt nemrég műtötték, még nem gyógyult meg, kockázatos volt ide eljönnie. Erre mindenki fölkapta a fejét. Természetesen a kézírását is elemeztem, és ő így válaszolt: valóban nemrég jöttem ki a kórházból. Amit ön tud, az talán a következő század fogja megfejteni.
– Ez egyfajta látnoki erő, paraképesség?
– Nem szeretem ezt a kifejezést, én inkább pszichografológiát mondanék. Tanítómesterem, felfedezőm, Rákosné Ács Klára volt, tőle nagyon sokat tanultam ezen a téren. Számomra egy pillanat alatt „megolvadnak” a betűk, s a személyiségek az írásukon keresztül vallanak. Ehhez persze sziszifuszi munkára is szükség van, több ezer írásképet, személyiséget „vallattam”, s valóságban is, hiszen a magyar kriminológiát is segítettem egy időben a munkámmal.
-Mit lát meg egy írásban legelőbb?
– Az energiaszintet, az erők egységét vagy széthúzását, egyes tulajdonságoknak az összképből való kilépését, harmóniát, ellentmondást. Látom magam előtt az embert, aki ír, boldogan, betegen, drámaian, méltóságteljesen vagy éppen züllötten. Nálam ez egy pillanat alatt idéződik elő.
– Új könyvében az Emberismert, emberi sorsokban, amelynél, a lánya a társszerző, megpróbálja a magyar genezist is körülírni. Lehetséges ez?
– Nehéz vállalkozás, inkább csak a főbb vonásait kutattam az írásjegyek alapján. Ezek a szabadság/szeretet, a tettrekészség, a túlfűtött ambíció, a túlzott optimizmus. Az ezzel szemben álló jellemvonásai terhét viszont nehezen viseli. Megtorpan, ha van többedik akadály, lanyhul a tettereje, ha nincs támogató presszió alatt, fellobbanó típus, aki sokszor a cél előtt feladja. A legfőbb meghatározók, akár csak az egyén esetében is: az eredet, a történelem, a közösségi fejlődés. Persze a kivételek erősítik a meglátásainkat ebben az esetben is.


Vörösmarty írása a jurátus szépírástól a teljesen széteső, depresszív kézjegyekig óriási változásokon ment keresztül az évtizedek alatt

– Hogyan bukkant Vörösmarty Napóleon című versének kéziratára?
– Egy író barátom kopogtatott be hozzám, miszerint Thulmon Jozefa, az első somogyi költőnő 1844-es verses naplója került elő egy hagyatékból. Ebben találta a megsárgult kéziratot, a Vörösmarty versekkel. Thulmon Jozefa Vörösmarty ismerősi köréhez tartozott, a Nővilág közölte verseit, cikkeit. Másrészt nem akárki, Berzsenyi Dániel unokahúga volt, gróf Somssich Pál társalkodója. Alaposan megvizsgáltam a naplót és a kéziratot, amely egy feltehetőleg vesebeteg nő költeményeit tartalmazta, aki rajongással írt kedvenc költőiről, sok híres, korabeli verset bemásolva. Leginkább Vörösmartyét. Ez az egyedi lap pedig különállóan volt a kötetben. Még mielőtt összevetettem volna Vörösmarty betűképével, láttam, hogy a kézirat erős éntudatú, lelkierejében fogyatkozó, félelmeitől szabadulni nem tudó egyén írása. Fejből írták, azaz nem másolás. Vörösmarty írása különben a jurátus szépírástól a teljesen széteső, depresszív kézjegyekig óriási változásokon ment keresztül az évtizedek alatt. Mondtam neki, megnyugodhat – egy szép Vörösmarty kézirat került a gyűjteményébe.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az öné kerékpárosbarát munkahely?

  Az öné kerékpárosbarát munkahely?

  Meghosszabbított határidőig, november 7-én 12 óráig várja a jelentkezéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Kerékpárosbarát település és Kerékpárosbarát munkahely pályázatokra, amelyek meghirdetésével a tárca célja az volt, hogy a bevált megoldásokat felkutassa, tapasztalataikat feldolgozza és mintaként átadja, a rendszerszerű fejlesztéseket jutalmazza – írta az ITM közleményében.

 • Így márton-napozunk mi a Gellértben

  Így márton-napozunk mi a Gellértben

  November 7-10 között immár kilencedik alkalommal hívja vendégeit Budapest legizgalmasabb Márton-napi borfesztiválja a főváros legszebb palotaszálló épületébe, a Danubius Hotel Gellértbe, ezúttal Karinthy Frigyes Így írtok ti című művének varázslatában.

 • Erre figyeljen autóvásárlás előtt!

  Erre figyeljen autóvásárlás előtt!

  Autót venni nem kis felelősség – különösen, ha használt jármű, és mi magunk nem vagyunk az autók szakértői. Összeszedtünk néhány fontos lépést, ami segíthet a döntéshozatalban.