EUR: 330,90 Ft
CHF: 301,09 Ft
2019. október 19., szombat
Nándor

Külföld

Boris Johnson: Nem mondok le

Boris Johnson brit kormányfő a lemondás gondolatát egyelőre megfontolni sem hajlandó – derült ki a kormányfő skóciai látogatásán elhangzott újságírói kérdésre adott pénteki válaszából.

“Brüsszelbe fogok menni, kialkudom a megállapodást, és biztosítom, hogy október 31-én kilépjünk (az EU-ból), ezt kell tennünk!” – hangoztatta Johnson a Sky News televíziónak adott nyilatkozatában.


Arra a kérdésre, hogy benyújtja-e lemondását, amennyiben nem tudja teljesíteni ezt az ígéretét, a konzervatív párti miniszterelnök úgy felelt: “Ezt az elképzelést fontolóra venni sem vagyok hajlandó”.

A kormánnyal szembe fordult, és a tory frakcióból kizárt 21 konzervatív képviselőről Johnson úgy fogalmazott, hogy mélyen fájlalja az ügyet. “Ők a barátaim. Sok éven át dolgoztam velük. De véghez kell vinnünk a Brexitet, és világosan megmondtuk, milyen kockázatokkal jár az uniós kilépés folyamatának további akadályozása a parlamentben” – mondta. “Természetesen felveszem a kapcsolatot ezekkel kollégákkal, megpróbálok hidakat verni feléjük, mindazonáltal világossá kell tennem, a Brexitet véghez kell vinnünk” – hangoztatta.


Boris Johnson szerdán a londoni parlament alsóházában azt mondta, hogy kormányának eltökélt szándéka új megállapodás elérése az október 17-i EU-csúcson, és utána az ország kiléptetése az EU-ból az október 31-i határnapon. A kormányfő komoly vereséget szenvedett azonban szerda este azzal, hogy az alsóház 327-299 arányban – csaknem kéttucatnyi konzervatív képviselő támogatásával – megszavazta azt a javaslatot, amely elvben megakadályozza, hogy az ország október végén megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból. Ennek lényege az, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá semmilyen Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál az október 31-én esedékes kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig, és ezt el is kell fogadnia.

Johnson többször is határozottan leszögezte, hogy erre nem hajlandó, és ezért a rendezetlen Brexitet tiltó törvény elfogadása után előrehozott választásokat kezdeményezett. A parlament mandátumának idejét rögzítő 2011-es törvény értelmében előrehozott választásokat a 650 fős alsóház tagjai kétharmadának támogatásával lehet kiírni. Így a kisebbségbe került Konzervatív Párt az ellenzéki Munkáspárt támogatása nélkül nem képes egymaga kiírni az előrehozott választást.

Egy neve elhallgatását kérő munkáspárti tisztségviselő közölte: nem fogják támogatni a hétfői szavazáson Johnson indítványát előrehozott választások kiírására.

A Plaid Cymru walesi párt szerint sem valószínű egy október 31. előtti előrehozott választás, mert az ellenzéki pártok vagy leszavazzák Johnson erre vonatkozó indítványát a hétfői szavazáson vagy tartózkodni fognak.

A Skót Nemzeti Párt (SNP) londoni parlamenti vezetője, Ian Blackford közölte: nem kell sokat várni a választásokra, de nem mennek bele Johnson játékába. “Minden lehetőséget számba veszünk és megbeszélünk a többi párttal, hogy elkerülhessük a katasztrofális megállapodás nélküli uniós kiválást és minél hamarább megszabadulhassunk ettől a zagyvatag (konzervatív) kormánytól” – tette hozzá.

Az ellenzék következetesen kitart amellett, hogy nem hajlandó elfogadni az előrehozott választások kiírását mindaddig, míg a súlyos károkat okozó, megállapodás nélküli Brexit lehetőségét ki nem lehet zárni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Megtörtént az első női űrséta!

    Megtörtént az első női űrséta!

    Először hajtott végre űrsétát kizárólag női űrhajóscsapat pénteken. Jessica Meir és Christina Koch, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két amerikai űrhajósa a csaknem hét órásra nyúlt pénteki űrsétán az állomás akkumulátorait cserélte ki.

  • Mindenhol megerősítették a német határ ellenőrzését!

    Mindenhol megerősítették a német határ ellenőrzését!

    A német szövetségi rendőrség vezetése utasítást adott az ellenőrzés megerősítésére az országhatár valamennyi szakaszán, az egységek feladata az illegális határátlépés és a határokon átívelő bűnözés elleni intenzívebb fellépés, és az embercsempészek új módszereinek feltárása – jelentette pénteken a Der Spiegel című hírmagazin.