2019. december 05., csütörtök
Vilma

Külföld

Donald Trump kitüntette a texasi és az ohiói merényletek elkövetői ellen fellépő rendőröket

Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban kitüntette az augusztus elején a texasi El Pasóban és az ohiói Daytonban történt, számos halálos áldozatot és sebesültet követelő merényletek elkövetői ellen fellépő rendőröket.

Az elnök a Közbiztonsági Tisztek Érdemrendjével tüntette ki a rendőröket. Ez a legmagasabb rendű kitüntetés, amellyel rendőröket, tűzoltókat vagy mentősöket tüntetnek ki emberi életek megmentéséért vagy védelméért.


A Fehér Házban tartott ünnepségen Donald Trump a kitüntetettek bátorságát és hősiességét hangoztatta. “Ezek a nagyszerű hazafiak az amerikai bátorság, jellem és erő legkiválóbb megnyilvánulásával léptek fel a legrosszabb erőszak és a legbarbárabb gyűlölet ellen” – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy a kitüntetettek életeket mentettek meg.

A Texasi El Pasóban augusztus 4-én egy 21 éves férfi – aki korábban spanyolajkú bevándorlók elleni bejegyzéseket tett közzé az interneten – egy Walmart áruház mellett kezdett lövöldözni, 22 embert agyonlőtt, és több mint húsz áldozatot megsebesített. Tettét az amerikai rendőrség belföldi terrorizmusként kezeli. A merénylőt őrizetbe vették, ellene folyik a per.


Az El Pasóban elkövetett bűncselekmény után néhány órával az ohiói Dayton belvárosában egy szórakozóhelyen lövöldözött egy férfi: tíz embert agyonlőtt és 27 áldozatot megsebesített. A rendőrök harminc másodpercen belül felléptek és az elkövetőt agyonlőtték.

A két bűncselekmény nyomán ismét fellángolt a vita az Egyesült Államokban a fegyvertartás és -vásárlás szigorításáról. Donald Trump elnök késznek mondta magát a szigorításra, de hozzátette, hogy a kongresszusban egyelőre nincs meg ehhez a szükséges politikai támogatás. A törvényhozók a héten tértek vissza nyári szabadságukról, és Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetőjének ígérete szerint az elkövetkező hetekben megkezdik a vitát a fegyvertartás és -vásárlás szigorításáról.

Kapcsolódó Cikkek