2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Pécs

Egyedi piktogramokkal is akcióznak a rendőrök

Egyedi akcióval kampányolnak a baranyai rendőrök a figyelmetlen gyalogosok ellen Pécsett. Fülhallgatós és mobiltelefonos piktogramokat festettek fel a forgalmasabb csomópontokhoz, hogy az ott áthaladó gyalogosok ne használják készülékeiket, míg átkelnek az úttesten. Baranya megyében egy év alatt több mint száz gyalogost gázolnak el évente, ezek nagy része a figyelmetlenség miatt történik.

 

Két kör, az egyikben egy mobiltelefon, míg a másikban egy fülhallgató van áthúzva. Pécsett 21 helyen találkozni ilyen piktogramokkal.

– Baleset-megelőzési céllal kerültek felfestésre ezek a piktogramok, főleg az oktatási intézmények környezetében, illetve nagy forgalmú gyalogos-átkelőhelyeknél helyeztük el őket. Ezek arra figyelmeztetnek, hogy az átkelés során, amíg átérünk az úttest túloldalára, vegyük ki a fülhallgatót a fülünkből, illetve ne nézegessünk okoseszközöket – mondta Bertáné Wingert Erzsébet rendőrőrnagy, baleset-megelőzési kiemelt főelőadó.


Guld Ádám kommunikációs szakember azt mondja, nemcsak a fiatalok, hanem már az idősebbek körében is megfigyelték, hogy nem tudnak elszakadni a mobiltelefonjuktól és a közösségi média világától. A szakember szerint ez olykor emberéleteket is követelhet, hiszen annyira elvonhatja a figyelmünket a készülék, hogy nem is reagálunk a környezetünkre.

– Sokszor a használó kilép a valóságból és belép abba a digitális világba, amit az eszközön keresztül ér el. Ebben az esetben vagy ilyen szituációkban minimálissá válik a figyelem, amit a környezetünkre tudunk fordítani, és különösen egy közlekedési szituációkban, egy utcán, ez borzasztó veszélyes lehet – mondta Guld Ádám.


A rendőrök most a legkisebbekre koncentráltak, éppen ezért leginkább az iskolák környékére
helyezték el a figyelemfelhívó piktogramot

– Ezeket a gyerekeket, nem védi védőruházat, nem védi karosszéria, mint a motorosokat,
vagy gépjárművezetőket, ha ők a földre kerülnek, akkor sajnos megsérülnek, általában súlyosan, de az
is előfordul, hogy halálos sérülést szenvednek – tette hozzá Bertáné Wingert Erzsébet.

A szabálytalanul közlekedő gyalogosokat egyébként 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal büntethetik, de arra még nincs szabály, hogy mi a helyzet azokkal, akik mobiloznak miközben átkelnek az úttesten.

 

A Pécsi Tudományegyetemen egyébként azt is kutatják, hogy a mobilozás hogyan hat az emberi
szervezetre.

– Elég sok olyan jelenség van ennek a tevékenységnek kapcsán, amire most már külön megnevezés is
létezik, az egyik a nomofóbia. A nomofóbia azt jelenti, hogy valaki attól fél, hogy nincs nála a mobiltelefonja, vagy
hogy leszakad a közösségi média világáról és nem tudja az aktuális híreket, információkat begyűjteni. Ez pedig
egyfajta stresszt, feszültséget teremt. A másik érdekes jelenség, ami szintén ennek kapcsán jelenik meg, azok a fantomrezgések érzékelése. Ez azt jelenti, hogy valaki úgy érzékeli, hogy csörög a telefonja és mikor előveszi azt, akkor valójában azt látja, hogy ez nem történik meg. Ebben az esetben pedig már arról van szó, hogy az idegrendszer idézi elő ezeket, hiszen vágyik erre a reakcióra – mondta Guld Ádám kommunikációs szakember.

A Baranyai Rendőr-főkapitányság szakemberei jelenleg csak Pécsett festettek fel ilyen piktogramokat, de azt tervezik, hogy a figyelemfelhívó akciót az egész megyére kiterjesztik. Egy évben egyébként több mint 100 gyalogosgázolás történik Baranyában, főleg figyelmetlenség miatt.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.