2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Belföld

Élővé kell tenni értékeinket és hagyományainkat!

Értékeink számbavételén túl fontos feladat, hogy élővé tegyük ezeket – jelentette ki az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa pénteken Várpalotán.

V. Németh Zsolt Nemzeti kódjaink a hungarikumok című előadásában kiemelte: 70 hungarikum és 163 kiemelt nemzeti érték létezik, amelyeket a nemzeti értékpiramis foglal magában. Szavai szerint ezeket nem elég számon tartani, hanem meg kell fogalmazni, hogy mi lehet fontos bennük a mai kor számára.


Kifejtette: az értékpiramisban helyet kap a helyi értéktár, a megyei, az ágazati és a külhoni nemzetrész értéktár is.

Az egyes ágazatok által képviselt értékek között megemlítette a pálinkát, a csabai kolbászt, valamint Szőce település kezdeményezését, hogy helyi mákos receptek alapján készült ételekkel gazdagítsák az Őrség gasztronómiai kínálatát.


Példaként hozta azt is, hogy a magyar kutyafajtákat polgárőrök melletti járőrözésre használják a fajta népszerűsítése céljából.

V. Németh Zsolt beszélt a négy éve útjára indított Folktrend programról, amelynek a lényege, hogy a népi díszítőművészet elemeit megjelenítik a viseleti kultúrában.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy egy évtizedes szünet után az idén második alkalommal rendezik meg a Vár Expót, amely az információcsere és a közösségépítés kiváló terepe.

A vásáron a helyi és környékbeli értékekkel és termékekkel találkozhatnak a látogatók, a szombat estig tartó rendezvényen családi programok is várják az érdeklődőket.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja, hiszen a kis- és középvárosok kezében van az ország jövője – hangoztatta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) által szervezett, “Kreatív város – Fenntartható Vidék” (KRAFT) címet viselő konferencia megnyitóján.

  • Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal, premierekkel és egyéb rendhagyó programokkal várja harmincnégy budapesti teátrum a közönséget szombaton a Színházak éjszakáján, amelyhez számos vidéki színház is csatlakozik.