EUR: 332,51 Ft
CHF: 301,74 Ft
2019. október 16., szerda
Gál

Egyéb IX.kerület

Ferencváros már nemcsak zöld és tiszta, hanem csinos is

Ferencváros önkormányzatának régóta dédelgetett terve volt a Mester utcai szakrendelő, valamint a József Attila-lakótelepen lévő Epres Óvoda épületének energetikai korszerűsítése. A forrást végül Magyarország kormánya és az Európai Unió Kohéziós Alapja biztosította az „Önkormányzati épületek energetikai fejlesztése Ferencvárosban” elnevezésű pályázat támogatásával.

Kívülről teljesen megújult a Mester utcai szakrendelő (Fotó: Máté Krisztián)

Mivel a két épület felújításának költsége jóval meghaladta az elnyert 209 millió forintot, a kerület – saját forrásból – további 109 milliót biztosított a munkálatokra.
A szakrendelő energetikai fejlesztésének átadásán Bácskai János polgármester bizalmat és gyógyulást sugárzó épületnek nevezte a megszépült külsejű intézményt.
– Ferencváros már nemcsak zöld és tiszta, hanem csinos is – mondta, majd a városrész egészségügyi beruházásairól szólva utalt arra is, hogy a budapesti centrumkórházak közül a legnagyobb, a dél-pesti is itt, a Szent István Kórház alapjain épül majd fel.


Bácskai János további fejlesztéseket ígért

A Mester utcai Szakrendelő energetikai korszerűsítése során az épületet szigetelték, 233 rossz ablakot cseréltek ki új, hőhídmentes műanyag nyílászáróra. Az udvari földszintes épület lapos tetejének hő- és vízszigetelését is megcsinálták, és kiépítettek egy 230 elemből álló napelemrendszert, valamint egy új villámvédelmi rendszert. Három új gázkazánt is kapott az intézmény. A fejlesztésnek köszönhetően nemcsak az épület energetikai mutatói javultak jelentősen, hanem a városkép megújításában, modernizálásában is előrelépés történt.

 

 

A kerület példát mutat

Az átadóünnepségen ott volt Makai Martina, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára.
– Az energetikai korszerűsítés által a ferencvárosi szakrendelő nemcsak esztétikusabb és komfortosabb lett, de az üzemeltetése is gazdaságosabbá vált. Ferencváros ezzel a beruházással előrelátó gondoskodásról tett tanúbizonyságot, környezettudatosságot mutat, és példával szolgál más önkormányzatok számára is – mondta a politikus, aki közölte: a kormány célja, hogy minél több intézményt korszerűsítsenek energetikailag, ezzel is csökkentve a kiadásokat és az ország ökológiai lábnyomát.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • Mi lesz a kultúrával?

  Mi lesz a kultúrával?

  Botka László ebben az időpontban és helyszínen fogja megtartani kampányzáró rendezvényét, ezért marad el a Chili Weekend.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.