EUR: 332,51 Ft
CHF: 301,75 Ft
2019. október 16., szerda
Gál

Sport

Görbicz Anita: Mi magyarok nem csak beszélünk a sportra nevelésről

Görbicz Anita kézilabdázót büszkeséggel tölti el, hogy Budapestet sportfővárosként is elismerik. Szerinte ez annak köszönhető, hogy a magyar sport, korábban sosem látott fejlődésen megy át.  A sportoló ritkán ad interjút, de a Lokállal most mégis kivételt tett. Arról is mesélt, hogy mennyire megváltoztatta az anyaság.

Itthon és nemzetközileg is elismert sportoló. Sose merült fel önben, hogy külföldi csapathoz igazoljon? 
Voltak megkereséseim, de sose éreztem igazán azt, hogy el kellene hagynom Győrt és az ETO-t. Már fiatalként arról álmodtam, hogy sportoló leszek, és büszkeséggel tölt el minden olyan pillanat, amikor címeres, magyar mezben léphetek pályára. Képviselni a hazámat, ennél felemelőbb érzés nincs számomra. Sose vágytam többre. Utólag visszatekintve is jó döntésnek tartom, hogy végül maradtam. Mára az ETO a legjobb csapat a világon, én pedig büszke vagyok, hogy a csapat kapitánya lehetek!

Mit gondol a magyar sportolók lehetőségeiről, támogatottságáról? 
Hihetetlen lehetőségek vannak a jelenlegi fiatalok előtt. Össze sem lehet hasonlítani ezeket például az én fiatal korom, és a mostani csapatok között. Sosem látott fejlődés tapasztalható a magyar sportban. Kiválóak hazánk sportlétesítményei, és minden egyéb támogatás is biztosítva van a kormány, valamint a sportszövetségek, alapítványok által, a fiataloknak gyakorlatilag csak a fejlődésre kell koncentrálniuk. A sport kiemelt szerepe pedig egyértelműen érződik a mindennapokban, és hiszem, hogy rövid időn belül ennek eredményekben és érmekben mérhető hatása lesz. Mi magyarok nemcsak beszélünk a sportra nevelésről, hanem teszünk is érte.
Már most érezhető a változás, hiszen Budapest lett idén Európa Sportfővárosa.
Óriási dolognak tartom, hogy sikerült ezt a címet megszerezni, hihetetlen munka van az elismerés mögött. Büszkeséggel tölt el, hogy a főváros amúgy is pezsgő, élénk sportélete mellé rangos országos, valamint nemzetközi sportesemények házigazdái lehetünk. Folyamatosan újul, szépül, fejlődik Budapest, a Sportfőváros cím pedig tovább növelte hazánk nemzetközi ismertségét és megítélését.
Melyek a kedvenc helyei a fővárosban?
A legkedvesebb számomra a Papp László Budapest Sportaréna, ahol már négy alkalommal magasba emelhettük a Bajnokok Ligája trófeáját. Nagyon szeretem még a Parlament épületét, de szívesen sétálgatok a Budai Várban, és a pesti körutak hangulata is mindig magával ragad. Bár a családommal Győr közelében, Szigetközön élek, Budapestre második otthonomként tekintek.

Miben változtatta meg az életét kisfia érkezése?
Anyaként teljesen máshogy látom az életet, más dolgok váltak fontossá. Úgy érzem komolyabb lettem, felelősségteljesebb. Boldizsár a legjobb dolog, ami velem történhetett. Igyekszünk Ottóval (Vincze Ottó magyar válogatott labdarúgó – a szerk.) következetesen, ugyanakkor szabadon nevelni. Megegyeztünk, hogy egyikünk sem fogja minden áron ráerőltetni a sportot. Szeretnénk, ha ő választana, próbáljon ki több lehetőséget is. Ha ügyes és élvezi nagyon örülünk, de ha ő másban tud kiteljesedni, akkor abban támogatjuk majd.
Szakmai szempontból mik a további tervei? 
A magyar válogatottban már lemondtam a szereplésemet, úgy gondoltam eljött a fiatalok ideje. Szerencsére úgy tűnik, hogy élnek is a lehetőséggel. Csapatommal, a Győri Audi ETO KC-val 2021 nyaráig van szerződésem, és úgy tervezem, hogy addig biztosan játszom is. Utána? Arról még korai beszélni. Tervek vannak, de még nem döntöttünk el semmit.

Kapcsolódó Cikkek

 • Moszkvai tenisztorna: Babosék az elődöntőben

  Moszkvai tenisztorna: Babosék az elődöntőben

  Az első helyen kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic kettős győzött a párosok negyeddöntőjében a moszkvai keménypályás tenisztorna egymillió dollár (300 millió forint) összdíjazású női versenyében.

 • Szabó Tünde: Sportolóink érdekeinek védelme kiemelten fontos feladatunk

  Szabó Tünde: Sportolóink érdekeinek védelme kiemelten fontos feladatunk

  A sportolók védelmében szükség van arra, hogy a szakszövetségek megalkossák a sportágspecifikus egészségügyi szabályzatukat, amelynek alkalmazásával jelentősen csökkenthetők a sportolók hosszú távú, esetleg maradandó sérülései – mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a Testnevelési Egyetemen (TF) megtartott szerdai előadásában.

 • Cristiano Ronaldo 700 gólt szerzett

  Cristiano Ronaldo 700 gólt szerzett

  Cristiano Ronaldo pályafutása 700. gólját szerezte tétmérkőzésen hétfőn este, amikor betalált a portugál labdarúgó-válogatottban az ukránok elleni Európa-bajnoki selejtezőn.