EUR: 331,34 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Belföld

Hatalmas adóssághalom Zuglóban

Ezer sebből vérzik a Karácsony Gergely vezette kerület költségvetése, Zugló polgármestere sorozatban mutatja be az alkalmatlanságát igazoló lépéseket, miközben az önkormányzat botrányok közepette egyre jobban eladósodik.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Karácsony Gergely vezette önkormányzat jegyzője maga mondta jegyzőkönyvbe, hogy a kerület költségvetése csődközeli állapotba jutott, túlélésüket kizárólag a fejlesztések elmaradása és egy kétmilliárdos hitelkeret biztosította. A XIV. kerület polgármesteri hivatal pedig azt közölte még vasárnap, A zuglói önkormányzatnak egyetlen forint hitele sincs, a fizetőparkolás pedig napi egymillió forintos nyereséggel működik.


Az önkormányzat tájékoztatása szerint az ezzel ellentétes állítások a zuglóiak hazug és kizárólag politikai haszonszerzésre irányuló megtévesztését szolgálhatják. Ehhez képest a Karácsony Gergely vezette önkormányzat arra az időt nem igénylő adatkérésre sem válaszol, hogy mennyi volt a zuglói önkormányzat folyószámlájának egyenlege augusztus 28-án – mondta a Magyar Hírlapnak az adatkérő, Kovács Balázs fideszes önkormányzati képviselő.

A számháborút az indította el, hogy Papp Imre jegyző még korábban úgy vélekedett, csak a kétmilliárdos folyószámlahitel köldökzsinórja tartja életben Zuglót, ez a működés nem fenntartható, a költ-ségvetés hosszú távon tarthatatlan. Szintén közérdekű adatkérésre válaszként a Zuglói Városüzemeltetési Közszolgáltató Zrt. jelezte, hogy március 13-án 325,305 millió forint kintlévőséget tartott nyilván a Zuglói Önkormányzattal szemben. Magyarán ennyivel tartozott neki a Zuglói Önkormányzat – írja a lap.


A fideszes képviselőtől megtudta a Magyar Hírlap, információik szerint a zuglói önkormányzat a márciusban megkötött támogatási szerződésekben vállalt összeget sem fizette meg a kerületi egyházaknak és több alapítványnak sem. Kovács Balázs a lapnak ugyanakkor jelezte azt is, hogy a telek és épületeladás bevételei sem teljesültek Zuglóban. Holott – fogalmazott – a 2019-es költségvetési egyensúly gyakorlatilag erre épült. Az éves szinten tervezett 2,9 milliárd forintból időarányosan 2,2 milliárdnak kellett volna befolynia, ám ennek csupán a tíz százaléka jelent meg ténylegesen az önkormányzat kasszájában. Csak ebből az egy tételből 1,9 milliárd forint hiányzik a bevételi oldalon, az önkormányzat egyéb kintlevőségei pedig elérik a másfél milliárd forintot.

„Ilyen negatív adatok mellett teljességgel kizárt, hogy ne legyenek súlyos problémák az önkormányzat büdzséjével – hangsúlyozta a képviselő, aki hozzátette, önmagában az is leleplező, hogy Karácsony Gergely százhuszonhárom napja titkolja a zuglói önkormányzat kifizetetlen számláit. Emiatt az egyik hitelező már korábban jelezte, hogy adósságrendezési eljárást kezdeményez. Kovács hozzátette, a legfrissebb adatigénylése kapcsán ugyan még nem járt le az előírt válaszadási határidő, ám a folyószámlaegyenleg állása olyan közérdekű adat, amely pillanatok alatt beszerezhető, és egy órán belül megküldhető. Ennek ellenére tizenkét napja nem kap választ. „Ha az önkormányzatnak egyetlen forint hitele sincs, miért vonakodnak elküldeni ezt az egyszerű közérdekű adatot?” – tette fel a kérdést Kovács Balázs, aki úgy véli, ez is Karácsony alkalmatlanságának a bizonyítéka – írja a Ripost.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Magyarország a kereszténység védőbástyája

  Soltész: Magyarország a kereszténység védőbástyája

  Magyarország a kereszténység védőbástyája – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Somogy megyei Segesden, a Szent Lászlóról elnevezett helyi római katolikus templom felújítása alkalmából tartott szentmisén vasárnap.

 • Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét

  Magyarország 2010 óta elvégzett munkájával visszaszerezte jövőjét, és ennek nyilvánvaló jele, hogy “mi magyarok nem bezárjuk a templomokat és az iskolákat”, hanem újakat építünk – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Budapesten, a Fasori Református Egyházközség hálaadó napján.

 • Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

  Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

  Sajnálatos minden olyan döntés, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán vasárnap.