2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Belföld

Hetente 5 gramm műanyagot eszünk meg!

A legnagyobb nemzetközi gyártók csak Magyarországon évi 1,5 milliárd műanyag palackot termelnek! Ezzel az irdatlan mennyiségű palackkal minden évben kétszer is megtölthetnénk a Velencei-tavat. A palackok nagy része a vizeinkbe, az erdőkbe, a földekre kerül, és csak 17 százalékukat hasznosítják újra. A legfrissebb kutatások szerint ráadásul a műanyagszennyezés következtében minden ember átlagosan 5 grammnyi műanyag szemcsét fogyaszt el hetente, ami egy bankkártyányi mennyiségnek felel meg!

Csak kevesen tudják, de sajnos az újrahasznosítás sem végleges megoldás, mivel a műanyagból készült tárgyakból legfeljebb egyszer jöhet létre azonos termék – hívta fel a figyelmet a Ripost. Az európai műanyagipari szövetség friss adataiból az is kiderül, mennyire komoly problémát jelentenek a PET-palackok, hiszen nagy részük a vizeinkbe, az erdőkbe, a földekre kerül, és csak 17 százalékukat hasznosítják újra.


A helyzet Magyarországon is a tűrhetetlenségig fokozódott, a Ripost döbbenetes szemléltetéséből kiderül, a nálunk gyártott PET-palack mennyiségével egy évben kétszer is meg tudnánk tölteni a Velencei-tavat!

forrás: Ripost

 

A legfrissebb kutatások szerint ráadásul a műanyagszennyezés következtében minden ember átlagosan 5 grammnyi műanyagszemcsét fogyaszt el hetente, ami egy bankkártyányi mennyiségnek felel meg.


A töredezett plasztikszemetet a halak és a madarak is eledelnek nézik, megeszik és meghalnak tőle. Mindennaposak az esetek, amikor állatok emésztőrendszerében a tudósok műanyagszemetet találnak. Az Ellen MacArthur Foundation becslése szerint évente az óceánokba kerülő műanyaghulladékból nagyjából 5–13 millió tonnát fogyasztanak el a halak, a madarak és más organizmusok.

A PET-palackokból eredő plasztikszemét a tengerekben éppolyan súlyos környezeti válsággá válik, mint a klímaváltozás. 2050-re az óceánok súly szerint több műanyagot fognak tartalmazni, mint halat. A halak megeszik a plasztikot, mi pedig a halakat.

Szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a plasztik nem bomlik le sikeresen a táplálékláncban. A tápláléklánc akármelyik szintjén is fogyasszák el az élőlények, toxikus anyagokat vesznek magukhoz vele, és végső soron ez a mi asztalunkon és tányérunkon végzi. Tudósok most már arról is beszélnek, hogy a műanyagszemétben lévő káros hatású anyagok a talajvizet is szennyezik.

Az alumíniumdoboz jobb

Ezzel szemben például meglepő módon az alumíniumdobozok a leggyakrabban újrahasznosított anyagok közé tartoznak – gyakorlatilag korlátlanul, örökké újrafeldolgozhatóak. Az amerikai The Aluminum Association szerint ráadásul átlagosan mindössze 60 nappal azután, hogy a fogyasztó a szemetesbe dobta, új termék készül az alumíniumhulladékból.

Másodpercenként 20 000 PET-palack!

Másodpercenként (!) ma már 20 000 PET-palackot vásárolnak a világon. Ezt a hatalmas forgalmat főleg a nyugati világ táplálja: mindenki hozzászokott, hogy nem a csapvizet issza, hanem ásványvizet vásárol a boltban, s ez a vásárlási szokás átterjed a feljövő gazdaságokra.

fotó: Profimedia, DPphoto, chaiyapruek

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Mechanikus szerelő álláslehetőség

  Mechanikus szerelő álláslehetőség

  A Mediaworks Hungary Zrt., ismert és közkedvelt napilapjaival, a Nemzeti Sporttal, a Világgazdasággal, 19 megyei napilappal, női, bulvár-, gasztro-, ifjúsági és sportmagazin-portfóliójával, digitális médiatermékeivel, nyomdáival Magyarország egyik legfontosabb médiavállalata, mely közel 2300 munkavállalót foglalkoztat országszerte.

 • Karácsony mindennap sofőrrel jár

  Karácsony mindennap sofőrrel jár

  Talán már meg sem lepődünk Karácsony újabb ferdítésén, miszerint az újonnan megválasztott főpolgármester, igyekszik magát igazi zöldnek beállítani, ezért mindenhol hangsúlyozza, hogy tömegközlekedéssel és biciklivel jár.

 • Elég volt az ellenzéki cirkuszokból!

  Elég volt az ellenzéki cirkuszokból!

  A parlamenti képviselőkre vonatkozó fegyelmi szabályok szigorítására tett javaslatot a Fidesz-KDNP. Kocsis Máté, a nagyobbik frakcióvezetője megengedhetetlennek nevezte egyes ellenzéki képviselők viselkedését az Országgyűlésben.