EUR: 347,36 Ft
CHF: 327,97 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Belföld

Hetente 5 gramm műanyagot eszünk meg!

A legnagyobb nemzetközi gyártók csak Magyarországon évi 1,5 milliárd műanyag palackot termelnek! Ezzel az irdatlan mennyiségű palackkal minden évben kétszer is megtölthetnénk a Velencei-tavat. A palackok nagy része a vizeinkbe, az erdőkbe, a földekre kerül, és csak 17 százalékukat hasznosítják újra. A legfrissebb kutatások szerint ráadásul a műanyagszennyezés következtében minden ember átlagosan 5 grammnyi műanyag szemcsét fogyaszt el hetente, ami egy bankkártyányi mennyiségnek felel meg!

Csak kevesen tudják, de sajnos az újrahasznosítás sem végleges megoldás, mivel a műanyagból készült tárgyakból legfeljebb egyszer jöhet létre azonos termék – hívta fel a figyelmet a Ripost. Az európai műanyagipari szövetség friss adataiból az is kiderül, mennyire komoly problémát jelentenek a PET-palackok, hiszen nagy részük a vizeinkbe, az erdőkbe, a földekre kerül, és csak 17 százalékukat hasznosítják újra.


A helyzet Magyarországon is a tűrhetetlenségig fokozódott, a Ripost döbbenetes szemléltetéséből kiderül, a nálunk gyártott PET-palack mennyiségével egy évben kétszer is meg tudnánk tölteni a Velencei-tavat!

forrás: Ripost

 

A legfrissebb kutatások szerint ráadásul a műanyagszennyezés következtében minden ember átlagosan 5 grammnyi műanyagszemcsét fogyaszt el hetente, ami egy bankkártyányi mennyiségnek felel meg.


A töredezett plasztikszemetet a halak és a madarak is eledelnek nézik, megeszik és meghalnak tőle. Mindennaposak az esetek, amikor állatok emésztőrendszerében a tudósok műanyagszemetet találnak. Az Ellen MacArthur Foundation becslése szerint évente az óceánokba kerülő műanyaghulladékból nagyjából 5–13 millió tonnát fogyasztanak el a halak, a madarak és más organizmusok.

A PET-palackokból eredő plasztikszemét a tengerekben éppolyan súlyos környezeti válsággá válik, mint a klímaváltozás. 2050-re az óceánok súly szerint több műanyagot fognak tartalmazni, mint halat. A halak megeszik a plasztikot, mi pedig a halakat.

Szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a plasztik nem bomlik le sikeresen a táplálékláncban. A tápláléklánc akármelyik szintjén is fogyasszák el az élőlények, toxikus anyagokat vesznek magukhoz vele, és végső soron ez a mi asztalunkon és tányérunkon végzi. Tudósok most már arról is beszélnek, hogy a műanyagszemétben lévő káros hatású anyagok a talajvizet is szennyezik.

Az alumíniumdoboz jobb

Ezzel szemben például meglepő módon az alumíniumdobozok a leggyakrabban újrahasznosított anyagok közé tartoznak – gyakorlatilag korlátlanul, örökké újrafeldolgozhatóak. Az amerikai The Aluminum Association szerint ráadásul átlagosan mindössze 60 nappal azután, hogy a fogyasztó a szemetesbe dobta, új termék készül az alumíniumhulladékból.

Másodpercenként 20 000 PET-palack!

Másodpercenként (!) ma már 20 000 PET-palackot vásárolnak a világon. Ezt a hatalmas forgalmat főleg a nyugati világ táplálja: mindenki hozzászokott, hogy nem a csapvizet issza, hanem ásványvizet vásárol a boltban, s ez a vásárlási szokás átterjed a feljövő gazdaságokra.

fotó: Profimedia, DPphoto, chaiyapruek

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A Budapest Bank csatlakozik a Takarék Csoport és az MKB együttműködéséhez

  A Budapest Bank csatlakozik a Takarék Csoport és az MKB együttműködéséhez

  A Budapest Bank Zrt. (BB) csatlakozik az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MKB Bank Nyrt. (MKB) stratégiai együttműködéséhez, amelyben egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét vizsgálják meg és készítik elő – közölte a három pénzintézet kedden az MTI-vel.

 • Június 20-án megszűnhet a veszélyhelyzet

  Június 20-án megszűnhet a veszélyhelyzet

  Két héten belül megszavazhatja az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és különleges jogrendi állapot megszüntetését – jelentette be a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

 • Fidesz: Pikó vállalja a felelősséget a döntéseiért!

  Fidesz: Pikó vállalja a felelősséget a döntéseiért!

  A Fidesz józsefvárosi szervezete felszólítja a kerület ellenzéki támogatással megválasztott polgármesterét, Pikó Andrást, hogy vállalja végre a felelősséget döntéseiért, és mondja meg az igazságot a közszolgálati lakások elvételéről.