EUR: 352,92 Ft
CHF: 334,22 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Belföld

Hetente 5 gramm műanyagot eszünk meg!

A legnagyobb nemzetközi gyártók csak Magyarországon évi 1,5 milliárd műanyag palackot termelnek! Ezzel az irdatlan mennyiségű palackkal minden évben kétszer is megtölthetnénk a Velencei-tavat. A palackok nagy része a vizeinkbe, az erdőkbe, a földekre kerül, és csak 17 százalékukat hasznosítják újra. A legfrissebb kutatások szerint ráadásul a műanyagszennyezés következtében minden ember átlagosan 5 grammnyi műanyag szemcsét fogyaszt el hetente, ami egy bankkártyányi mennyiségnek felel meg!

Csak kevesen tudják, de sajnos az újrahasznosítás sem végleges megoldás, mivel a műanyagból készült tárgyakból legfeljebb egyszer jöhet létre azonos termék – hívta fel a figyelmet a Ripost. Az európai műanyagipari szövetség friss adataiból az is kiderül, mennyire komoly problémát jelentenek a PET-palackok, hiszen nagy részük a vizeinkbe, az erdőkbe, a földekre kerül, és csak 17 százalékukat hasznosítják újra.


A helyzet Magyarországon is a tűrhetetlenségig fokozódott, a Ripost döbbenetes szemléltetéséből kiderül, a nálunk gyártott PET-palack mennyiségével egy évben kétszer is meg tudnánk tölteni a Velencei-tavat!

forrás: Ripost

 

A legfrissebb kutatások szerint ráadásul a műanyagszennyezés következtében minden ember átlagosan 5 grammnyi műanyagszemcsét fogyaszt el hetente, ami egy bankkártyányi mennyiségnek felel meg.


A töredezett plasztikszemetet a halak és a madarak is eledelnek nézik, megeszik és meghalnak tőle. Mindennaposak az esetek, amikor állatok emésztőrendszerében a tudósok műanyagszemetet találnak. Az Ellen MacArthur Foundation becslése szerint évente az óceánokba kerülő műanyaghulladékból nagyjából 5–13 millió tonnát fogyasztanak el a halak, a madarak és más organizmusok.

A PET-palackokból eredő plasztikszemét a tengerekben éppolyan súlyos környezeti válsággá válik, mint a klímaváltozás. 2050-re az óceánok súly szerint több műanyagot fognak tartalmazni, mint halat. A halak megeszik a plasztikot, mi pedig a halakat.

Szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a plasztik nem bomlik le sikeresen a táplálékláncban. A tápláléklánc akármelyik szintjén is fogyasszák el az élőlények, toxikus anyagokat vesznek magukhoz vele, és végső soron ez a mi asztalunkon és tányérunkon végzi. Tudósok most már arról is beszélnek, hogy a műanyagszemétben lévő káros hatású anyagok a talajvizet is szennyezik.

Az alumíniumdoboz jobb

Ezzel szemben például meglepő módon az alumíniumdobozok a leggyakrabban újrahasznosított anyagok közé tartoznak – gyakorlatilag korlátlanul, örökké újrafeldolgozhatóak. Az amerikai The Aluminum Association szerint ráadásul átlagosan mindössze 60 nappal azután, hogy a fogyasztó a szemetesbe dobta, új termék készül az alumíniumhulladékból.

Másodpercenként 20 000 PET-palack!

Másodpercenként (!) ma már 20 000 PET-palackot vásárolnak a világon. Ezt a hatalmas forgalmat főleg a nyugati világ táplálja: mindenki hozzászokott, hogy nem a csapvizet issza, hanem ásványvizet vásárol a boltban, s ez a vásárlási szokás átterjed a feljövő gazdaságokra.

fotó: Profimedia, DPphoto, chaiyapruek

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Áder János: a türelem életeket ment!

    Áder János: a türelem életeket ment!

    “Életet mentünk, ha türelmesek vagyunk!” – mondta Áder János köztársasági elnök húsvét nagypéntekén, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások betartásának fontosságára utalva.

  • Orbán Viktor: most a legerősebb fegyver az önuralom

    Orbán Viktor: most a legerősebb fegyver az önuralom

    A mostani koronavírusjárvány-helyzetben a legerősebb fegyver továbbra is az önuralom, és ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez a fegyver működik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország!