2020. március 28., szombat
Gedeon, Johanna

Tech

Íme, Spot, a Boston Dynamics robotkutyája

A Boston Dynamics két évvel ezelőtt mutatta be kutyaszerű robotját, amelyet most áruba is bocsátanak, de egyelőre csak cégeknek és vállalkozásoknak, lízingelve. Ráadásul nekik is meg kell indokolniuk, hogy mire használnák az előreláthatólag egy luxusautó árába kerülő masinát.

A fantasztikus dolgokra képes robotkutya a Spot nevet kapta, közel egy méter magas, 3D-s látását 360 fokos kamerák segítik, mozgását pedig 17 helyen összekapcsolt tagjai teszik dinamikussá és könnyeddé. Az eszközt kontrollerrel távolról is lehet irányítani, ugyanakkor képes önjáróan, különféle felszíneken, akadályok között navigálni. A lépcsők, ajtók sem okoznak neki gondot. Felszíne ütés-, por- és vízálló, ha elesik képes magától talpra állni, de nagyon jó egyensúlyérzékkel rendelkezik. Mínusz 20 és plusz 45 fok között üzemképes, akár 14 kilogramm súlyt képes cipelni, ezért a tervezők főként ipari területen, építkezéseken vagy bányászathoz ajánlják, persze használattól függően egyéni szenzorokkal és beállításokkal is ellátható.


A robotkutya egy töltéssel körülbelül másfél órát bír ki, a lízingelése pedig feltehetőleg eléri egy autó árát – hogy milyen autóét, az attól függ, hány eszközt kívánnak igénybe venni hozzá, és milyen egyedi beállításokkal akarják ellátni.

 

Kapcsolódó Cikkek