EUR: 331,55 Ft
CHF: 302,99 Ft
2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Egyéb X.kerület

Iskola nyílt az elhagyott épületben

A tizenöt évvel ezelőtt bezárt és sorsára hagyott iskolaépület a Sibrik Miklós út 66–68. szám alatt újra megtelt élettel, gyerekzsivajjal. Itt lelt otthonra a Christophorus Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola.

Újra iskola működik szeptembertől a Sibrik Miklós 66-68. alatt (Fotó: Máté Krisztián)

– Az egyik legszebb és legörömtelibb dolog iskolát alapítani, hiszen ez hitet jelent a jövőben – idézte D. Kovács Róbert Antal köszöntőjét az Orient Press. A polgármester emlékeztetett, Kőbányán volt olyan időszak, amikor iskolákat zártak be. Felidézte: a kerületnek volt olyan korszaka is, amikor tizenötezer gyerek tanult az iskoláiban, most pedig valamivel több mint ötezer általános iskolása van. Kiemelte: örömöt jelent, hogy a kerület ismét a fejlődés útjára lép, és iskolákat tud nyitni. D. Kovács Róbert Antal fontosnak nevezte, hogy az állami fenntartású iskolák mellett az úgynevezett alternatív pedagógia is képviselteti magát a városrészben.


D. Kovács Róbert Antal polgármester nyitotta meg a tanévet (Fotó: Máté Krisztián)

Türkössy Szilárd Árpád, az intézmény vezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy az épület semmi, ha nem tölti be a lélek és a közösség. Az igazgató köszönetet mondott az ott tanító pedagógusoknak, a szülőknek és a befogadó önkormányzatnak, amely sok segítséget nyújtott, hogy elindulhasson az iskola. Kiemelte: a következő generációknak nem a beszédek közvetítik az ideákat, hanem a példamutatás, s ezt tette az a szülői közösség is, amely időt és energiát áldozott arra, hogy megnyílhasson az iskola. Rudolf Steinert, a Waldorf-pedagógia megteremtőjét idézve úgy fogalmazott, hogy a jövő a közösségeké, az olyanoké, amelyek ideákra épülnek, s ezekből merítve válnak teremtőerővé a világban.

A kőbányai Waldorf-iskola a Sibrik Miklós út 66–68. szám alatt, egy üresen álló, korábban szintén iskolaként működő, 3 ezer 306 négyzetméter alapterületű épület egy részében kezdte meg működését ebben a tanévben. Az intézményt fenntartó Alkotó Élet Pedagógiai és Művelődési Egyesület 2015-ben indította iskolaalapító munkáját, az első évfolyam a XVII. kerületben, a 2016/2017-es tanévben indult. A Christophorus Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában elsőtől a negyedik osztályig folyik a tanítás.


Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt Marton László

    Meghalt Marton László

    Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

  • Még virágosabb lett a Szent István út

    Még virágosabb lett a Szent István út

    Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

  • Megtelik a szegedi égbolt

    Megtelik a szegedi égbolt

    Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

  • Esőben is jót főztek

    Esőben is jót főztek

    A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.