2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Székesfehérvár

Izgalmas témák a tánc nyelvén

A Diótörő marad a repertoárban Fotó: Balett Színház

A Majdnem teljes társulat a tóparton Fotó: ÖKK, Simon Erika

Korábban beszámoltunk arról, hogy ismertté vált a Székesfehérvári Balett Színház 2019/2020-as évadjának a terve. Egerházi Attila igazgatóval erről beszélgettünk.

– Az első évadban igen magasra állították a lécet. Jól sejtem, hogy újabb nagy ugrásra készülnek?


– Valóban magasra állítottuk a lécet, alatta átbújni nem akarunk, az ugrálás sem áll szándékunkban, inkább lépcsőzetesen szeretnénk haladni a fokozatosságot szem előtt tartva. Aztán még magasabbra tesszük a lécet, ez az élet rendje, így akarunk építkezni.

– Egy éve olyan városba jöttek, ahol nem volt hagyománya a balettnek. Nem féltek emiatt?


– Az volt a lényeg, hogy olyat csináljak, amit a pályám során még nem. Vezettem már balett társulatot, ott, ahol már ismert volt a műfaj. Sokkal izgalmasabb volt ismeretlen terepen felépíteni valamit, mert így újat tehetek hozzá az itt élők lelkéhez, szívéhez, és adhatunk a városnak is valamit, mert a város nagyon sokat adott nekünk. A balettszínháznak már van otthona, de dolgozunk azon, hogy állandó otthonunk lehessen, a tervek körvonalazódnak, egy-két éven belül a saját épületünkben dolgozhatunk.

– Az előadásaik csodásak gépzenével is. Még csodálatosabb lenne élőzenével, amihez adott a város szimfonikus zenekara. Lesz ebből „házasság”?

– Igen, ennek adottak a feltételei. A zenekarral egyetértés van a közös munkát tekintve, konkrétan a Diótörő kapcsán, de ehhez sok mindent meg kell valósítani.

– Apropó, együttműködés! A Nemzeti Táncszínházzal már vannak közös programjaik?

– Egy vidéki társulatnak nagyon fontos, hogy rendszeresen jelen lehessen Budapesten. Minden programunkat legalább egyszer – és ha lehet persze többször is – szeretnénk a fővárosban bemutatni. Közös előadásunk lesz velük a Trianon, Trianon művészeti aspektusát, megfogalmazását mutatjuk be. Nem könnyű a politikát leszakítani az életről, hiszen a politika leképezi az életünket. A Rómeó és Júlia is politika, mint szinte minden más.

– A Trianon mellett milyen új darabjaik lesznek?

– Fontos számomra, hogy ne csak cselekményes balettjeink legyenek, hanem táncversek is, így izgalmas témákat mutatunk be a Homokrajzok című estünkben. Kristian Ole Tangen norvég koreográfus által nyolc táncművészre komponált darab lesz az első olyan mű a Székesfehérvári Balett Színház repertoárján, amelyet vendégkoreográfus készít a társulatunknak. Az ifjúság számára készül az Aladin, szintén vendégkoreográfussal, Nemes Zsófiával. Januárban mutatjuk be a felnőtteknek a Vendégségben Kafkánál című táncos videóklipünket, szép feladatok várnak hát ránk. És persze maradnak a tavalyi darabjaink is, mégpedig bérletes formában is.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.