EUR: 331,50 Ft
CHF: 301,22 Ft
2019. október 15., kedd
Teréz

Életmód

Kazinczy Lajos emlékének szentelik az idei Nemzeti Vágtát

A Nemzeti Vágtát minden évben a magyar történelem egy kiemelkedő huszáralakja emlékének szentelik. Idén Kazinczy Lajos, az 1848-49-es szabadságharc vértanúja előtt tisztelegnek a résztvevők és a szervezők. Az előfutamok sorrendjét a Hadtörténeti Múzeum Márványtermében sorsolták ki.

Az ünnepélyes sorsoláson Kedves Gyula történész mesélt Kazinczy Ferenc 29 éves fiáról, aki részt vetta pákozdi csatában, majd a szabadságharcban végsőkig harcolva csak az utolsók között tette le a fegyvert. A fiatal honvédot 1849. október 25-én végezték ki Aradon, a 15. aradi vértanúként emlékezik rá a történelem. Idén az ő emlékének ajánlják a vágtát. Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovas Szövetség Díjugrató Szakbizottságának elnöke elmondta, hogy a szokásos szeptember helyett,  a Városliget rekonstrukciója miatt tolódott el csaknem egy hónappal a verseny. Az október. 19 – én és  20. – án zajló programsorozat hátterét biztosító ellátást ezúttal a műjégpályán alakítják ki, ehhez viszont szükség van a jelenleg ott lévő tó leeresztésére és a terület előkészítésére. Az eseményen a korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is lesz nemzetközi futam. A fiatal tehetségek számára újra megrendezik a Kishuszár Vágtát, lesz fogatvágta, hagyományőrző lovas felvonulás, kocsitoló verseny és dámalovaglás. A közönség láthatja többek között a Kassai lovasíjászok és a győri Ördöglovasok bemutatóját is.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Irány a Vértes és a Gerecse!

    Irány a Vértes és a Gerecse!

    Már nyolc kötettel büszkélkedhet a KidsOasis meseútikönyv-sorozata. Az Utazik a család könyveiben nyolc magyarországi tájegységről, régióról olvashatnak a gyerekek saját nyelvükön, közérthetően, viccesen, kedvesen.

  • Miért fontos a fogszabályozás?

    Miért fontos a fogszabályozás?

    A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikusabbá tétele, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése is, ami a fogak és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhat.