EUR: 330,93 Ft
CHF: 300,81 Ft
2019. október 21., hétfő
Orsolya

Belföld

Kedvező változás a tartós ápolást végzők időskori támogatásának feltételeiben

Az Alkotmánybíróság a 25/2019. (VII.23.) számú határozatával megállapította, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvénynek a tartós ápolást végzők időskori támogatásáról szóló rendelkezésének két szövegrésze alaptörvény-ellenes, ezért azokat megsemmisítette.

Ennek következtében a tartós ápolást végzők időskori támogatására vonatkozó kérelem nem utasítható el akkor, ha a törvényben felsorolt gyermeknevelési és ápolási ellátásokat a szülő nem vagy csak részben vette igénybe, de megállapítható, hogy a szülő egyébként a tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekére tekintettel a törvényben előírt egyéb követelményeket teljesíti – vagyis a saját háztartásában legalább húsz éven keresztül ápolta a tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekét vagy gyermekeit oly módon, hogy ezen idő alatt nem rendelkezett napi 4 órát meghaladó munkaidejű munkaviszonnyal vagy más foglalkoztatási jogviszonnyal.


Az Alkotmánybíróság (AB) rámutat, hogy a tartós ápolást végzők időskori támogatásának bevezetésére azért került sor, hogy az állam a gondoskodási kötelezettséget külön is elismerje azokban az esetekben, amikor a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeküket hosszú időn keresztül ápoló szülők nem, vagy csak korlátozott mértékben végeznek keresőtevékenységet, ami miatt az öregségi nyugdíjuk mértéke is számottevően alacsonyabbá válik.

E céllal összefüggésben az AB szerint észszerűtlennek és önkényesnek tekinthető az a szabályozás, amely nem teszi lehetővé a több tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek ápolására fordított időtartam egybeszámítását akkor, ha ennek eredményeként a szülő legalább 20 éven keresztül ápolta saját háztartásában tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekeit, és ennek következtében legalább 20 éven át szenvedett el jövedelemkiesést.


A tartós ápolást végzők időskori támogatására jogosult az a személy, akinek az öregségi nyugdíjra való jogosultságát megállapították, és aki a tartósan beteg, vagy fogyatékos gyermekét (gyermekeit) az öregségi nyugdíjra való jogosultságot megelőzően legalább 20 évig saját háztartásában ápolta, gondozta.

Az Alkotmánybíróság döntése nyomán nem zárja ki az ellátás megállapítását, ha a szülő a 20 év egy részében, vagy teljes időtartamában nem részesült e tevékenység alapján gyes-ben, gyermekek otthongondozási díjában vagy ápolási díjban, és az ápolási díj esetében azt részére a vizsgált időszakon belül legalább 1 év időtartamban nem emelt összegű ápolási díjként, vagy kiemelt ápolási díjként folyósították. Több beteg gyermek otthoni ápolása esetén pedig nem csak az ugyanazon gyermek ápolása címén megállapított ellátások időtartama számítható össze. A támogatásra való jogosultság, illetve a folyósítás egyéb feltételei nem változtak. A további részletekről – egyebek között az igénylés feltételeiről és módjáról, valamint az ellátás összegéről – a www.nyugdijguru.hu portálon olvashat.

Dr.Farkas András

www.nyugdijguru.hu

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Karácsony köpönyegéből előbújnak Gyurcsány emberei

    Karácsony köpönyegéből előbújnak Gyurcsány emberei

    Lampert Mónika, Demszky Gábor és Magyar György neve is előkerült a Főpolgármesteri Hivatal környékén. Karácsony Gergely főpolgármester úgy tűnik, hogy megkezdte a régi, bukott balliberálisok és gyurcsányisták helyzetbe hozását Budapesten.

  • Melegrekordok dőltek meg vasárnap

    Melegrekordok dőltek meg vasárnap

    Melegrekordok dőltek meg vasárnap, mintegy 10 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a Facebook-oldalán.