2019. október 16., szerda
Gál

Budapest

Kulturális Fesztivál a Gül Baba Türbéjében

Kultúrák és korok találkoznak a Gül Baba Kulturális Fesztiválon, mely az első olyan 3 napos rendezvény lesz a felújított komplexum életében, ahol bemutatják a török népet és a két nép kultúrájában felfedezhető összefonódásokat. A hamarosan egyéves évfordulóját ünneplő intézmény családosan látogatható programosorozattal készül. 

Mind a történelem, mind a Gül Baba és a török kultúra iránt érdeklődők számára  színes programokat nyújt a fesztivál programja, melyek között minden korosztály megtalálja a számára érdekeseket. Ezért magyar és török koncertek, mesemondás, kézműves programok, történeti és építészeti előadások, irodalmi felolvasás, is szerepel a műsorban, de lesz játszóház és gyereksarok is.


A három nap során a szervezők megmutatják, hogy a két nép hogyan él egymás mellett, hogyan fonódik össze a múltunk és jelenünk – akár zenében, akár a képzőművészetben, de az építészetet is felvehetjük ebbe a sorba. A látogatók az ősi motívumok és zenék mellett a modern technikákkal és kortárs zenével is megismerkedhetnek.

Az előadók sorában pedig olyan ismert nevekkel találkozhatunk, mint például a Talamba együttes, Agócs Gergely és a Fonó együttes, vagy Berecz András mesemondó. A gyönyörű rózsakertben pedig Garay-Nagy Norbert festőművésszel bárki készíthet saját festményt a türbéről, vagy a rózsákról.


A helyszín minden érzékszervre hat, ennek részeként a kézműves foglalkozások többsége rózsával, tulipánnal, vagy a keleti motívumokkal kapcsolatos. Emellett a török kultúrát is megismerhetik – legyen szó építészetről, versekről, irodalomról vagy zenéről.

A péntek délután és a szombat délelőtt pedig nem csak a kézműves és zenei programokról szól, hanem amíg a gyerekek a játszóházban, vagy kézműves foglalkozásokon játszanak, addig a felnőttek előadásokat hallgathatnak meg Gül Babáról, a türbéről, a felújításról, illetve a török kultúráról.

A Herendi porcelán kiállítás helyén – amely a fesztivál előtti hétig látogatható – egy kis konferencia termet rendeznek be a szervezők, ahol egymást követik a különböző török-magyar témájú előadások. Sudár Balázs turkológus Gül Baba életéről beszél, Kovács Gergő pedig ezúttal nem csak tárlatvezetéseket tart majd, hanem részletes betekintést nyújt a török építészetbe.

A fesztivál ideje alatt ingyenes tárlatvezetéseket is indítanak, amelyekre előzetesen az [email protected] címen vagy a helyszínen lehet jelentkezni. A háromnapos rendezvénysorozat ingyenes lesz, ahogy azt a Gül Baba Kulturális Központ rendezvényeinél már megszokhatták a látogatók. A  fesztivált 2019. szeptember 20-22. között rendezi meg a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szeretjük a Naplás tavat

    Szeretjük a Naplás tavat

    A kerületi önkormányzat immár hatodik alkalommal szervezi meg a „Szeretjük a Naplás-tavat” természetvédelmi programot a kerületi óvodák nagycsoportosai számára.

  • A pestújhelyi bomba áldozataira emlékeztek

    A pestújhelyi bomba áldozataira emlékeztek

    Ma már alig élnek azok közül, akik megélték a „pestújhelyi bomba” felrobbanását. Az angol és a szovjet repülők 1944 júniusában, majd szeptemberében folyamatosan bombázták Budapestet, és a vasút miatt Pestújhelyet sem kímélték.