EUR: 346,39 Ft
CHF: 321,84 Ft
2020. augusztus 15., szombat
Mária

Program

Magyarországon először a Free Solo

A CineFest idén is több lesz, mint egy filmfesztivál, ígérik a szervezők. A filmünnep kísérőprogramjai között lesznek már eddig is ismertek, mint többek között az Avasi Kvaterka vagy a pódiumbeszélgetések, kiállítások vagy a Helynekemben tartandó koncertek, de olyan újdonságok is, mint a CineFest Adventure.

Idén debütál a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál új programja, a CineFest Adventure, ami az outdoor sportok és filmek rajongóinak kínál igazi csemegéket.


Összeállításunkban megmutatjuk, miből lehet válogatni.

Reel Rock 13 – Szeptember 13. 20:00, Szinva terasz

A 13. Reel Rock Film Tour újra elhozza nekünk a mozivászonra a sportág legnagyobbjait és az év legjobb sziklamászó történeteit! A 4 Reel Rock film az elmúlt év különleges eredményeit mutatja be a nézőknek, a mászótermektől az Antarktiszig. Adam Ondrával, Madaleine Sorkinnal, Alex Honnolddal, Conrad Ankerrel és még számos mászó-legendával. Az Age of Ondra a 25 éves cseh mászó, Adam Ondra története, aki a tavalyi év végén Norvégiában megmászta a 9.c (5.15.d) nehézségi fokozatú Silence-t. A film Csehországból, Európán és Amerikán át követi Ondra felkészülését.Hatalmas pillanat volt az a mászósportnak, amikor bejelentették, hogy 2020-tól olimpiai sportág lett. Néhányan azonban megdöbbenve hallották, hogy az éremért folyó harcban gyorsasági mászásban is meg kell mérkőzniük.


A Reel Rock tudósítója, Zachary Barr az Up to Speed-ben a sport eme kevésbé ismert és művelt szakágának nyomába ered. Hat elit mászóból álló álomcsapat vág neki a világ egyik utolsó meghódításra váró sziklamászó terepének, az Antarktisz jégbe fagyott tornyainak a Queen Maud Land című filmben. Jimmy Chin és Conrad Anker az 1,100 méteres Ulvetannán alapít új utat, Savannah Cummins és Anna Pfaff megmássza a Holtannát, míg Alex Honnold és Cedar Wright 13 csúcsnak vág neki a jégmezőn. Maud királyné földje – ez a jégbe zárt csodavilág – lenyűgöző, ritkán látott tájak otthona, a film pedig megmutatja, hogy mennyi vér, verejték és elkötelezettség kell ahhoz, ha valaki a világ végén akar mászni. Wadi Rum, avagy a Hold völgye, egy végeláthatatlan, homokkő-falakkal szabdalt táj a jordán sivatagban.

Két izraeli a fejébe veszi, hogy beduin vezetőjük segítségével alapít egy 550 méteres utat, amivel fel tudják hívni a nemzetközi mászóközösség figyelmét erre a varázslatos helyre. Sikerül megnyerniük az amerikai Madaleine Sorkint is az ügynek. A The Valley of the Moonból megtudhatjuk, hogy a sziklamászás áthidalja a kulturális különbségeket, barátságokat épít és a Föld legcsodálatosabb tájaira vezet az újabb kaland reményében.

Up to speed

A New Perspective – David Lama tribute – Szeptember 13. 21:45, Szinva terasz

A ’A New Perspective’ című filmmel emlékezünk a 2019 áprilisában elhunyt David Lamára. A film a halkszavú mászó és társa, Peter Ortner útját kíséri végig a Karakorum-vonulat Nameless Tower-én.

A Sámánok a modern civilizáció szorításában – Szeptember 14. 19:30, Szinva terasz

A Nyugat-Szumátra közelében húzódó Mentawai-szigetcsoport a Föld egyik legfelkapottabb szörfparadicsoma. A legészakibb sziget, Siberut mocsaras dzsungeleinek mélyét azonban még a mai napig is fákkal beszélgető sámánok lakják. A Karlowits-Juhász házaspár filmje az itt élő klánok ősi kultúrájának talán utolsó pillanataiba enged betekintést.

The Dawn Wall – Szeptember 14. 20:00, Szinva terasz

Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson úttörő tettet hajtott végre azzal, hogy szabadon megmászta a Dawn Wallt, az El Capitan 910 méteres falát a Yosemite Nemzeti Parkban. Küzdelmüket, a sikerhez vezető rögös utat követhetjük végig egy lélegzetelállító dokumentumfilm formájában.

Inverse Everest – Szeptember 20. 19:00, Uránia terem

A magyar Inverse Everest expedíció 2016 augusztusában lejutott a világ búvárfelszerelés nélkül elérhető legmélyebb pontjára, a 2080m mélyen fekvő Game Over terembe. A barlangkutatók és az expedícióval utazó filmes stáb egyedülálló felvételeket rögzített: a világ legmélyebb barlangjáról mindeddig nem készült ismeretterjesztő film.

Free Solo – Szeptember 20. 21:00, Uránia terem

Magyarországon először láthatja a közönség nagyvásznon Elizabeth Chai Vásárhelyi és Jimmy Chin Oscar-díjas dokumentumfilmjét, a ’Free Solo-t’. Alex Honnoldot a világ egyik legnagyobb sportembereként tartják számon. A filmben bemutatott mászás tétje óriási: vagy tökéletes minden mozdulat, vagy a biztos halálba zuhan a mászó. A ’Free Solo’ székbe szögező thriller és szívhez szóló portré egy olyan sportolóról, aki túllépi az emberi
teljesítőképesség fizikai és mentális határait. A 91. Oscar-díjátadó ceremónián Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin rendezte Free Solo kapta meg a legjobb dokumentumfilm díját.

Kapcsolódó Cikkek