2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Belföld

Megkettőződött a Nagy-Britanniába özönlő illegális bevándorlók száma

Duplájára nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest az Északi-tengeren és a La Manche-csatornán keresztül Nagy-Britanniába igyekvő illegális bevándorlók száma, feltehetően a brit uniós tagság megszűnése (Brexit) után várható szigorúbb határellenőrzés miatt – közölte a belga sajtó pénteken, rendőrségi információkra hivatkozva.

Philippe De Bruycker, a brüsszeli ULB egyetem professzora, európai bevándorlásjogi szakértő szerint a közelgő Brexitet kihasználva az embercsempészek – valótlanságokat állítva – gyakorolnak nyomást a migránsokra, hogy azok minél többet fizessenek, és minél hamarabb induljanak útnak Nagy-Britannia felé. A szigetország a meglévő nyelvtudás, valamint a már helyszínen élő családtagok vagy barátok miatt vonzza a legtöbbeket.


A belga sajtó arról számolt be, hogy előző két napban egy összehangolt rendőrségi akció keretében 43 Nagy-Britanniába igyekvő illegális bevándorlót fogtak el az Antwerpen és az Északi-tenger közötti autópályaszakaszon. Az érintett autópálya-pihenőkben május óta hetedik alkalommal végzett, szúrópróbaszerű ellenőrzések alkalmával eritreai, afgán és kameruni migránsokat, köztük több kiskorút állítottak elő.

Rendőrségi információk szerint az útszakasz több autópálya-pihenője is találkozó- és elosztóhelyként szolgál az illegális bevándorlók számára, s ezek közelébe gyalog, buszon vagy vonattal érkeznek. Onnan legtöbben kamionok alvázára felkapaszkodva vagy a rakomány közé rejtőzve próbálnak a belga tengerparton fekvő Zeebruggéből Nagy-Britanniába induló hajókra feljutni, illetve ladikokkal, vagy akár kajakkal próbáljanak a szigetországba evezni.


Jean-Claude Gunst, a belga szövetségi rendőrség munkatársa elmondta, ha a hatóságoknak sikerülne megtudni, kik állnak a régióban jó ideje működő, szervezett embercsempészet mögött, jelentős előrelépést jelentene a jelenség felszámolása felé. Az időről időre végzett akciókkal a rendőrség megpróbálja megakadályozni, hogy a migránsok veszélynek tegyék ki magukat a kockázatos utazással – tette hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja, hiszen a kis- és középvárosok kezében van az ország jövője – hangoztatta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) által szervezett, “Kreatív város – Fenntartható Vidék” (KRAFT) címet viselő konferencia megnyitóján.

  • Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal, premierekkel és egyéb rendhagyó programokkal várja harmincnégy budapesti teátrum a közönséget szombaton a Színházak éjszakáján, amelyhez számos vidéki színház is csatlakozik.