2019. december 10., kedd
Judit

Egyéb Nyíregyháza

Mesés nyár után újra színpadon

Élete legszebb nyarát tudhatja magáénak Jenei Judit, aki sok szép hely mellett ellátogatott az idén Veronába is, ahol a kedvese megkérte a kezét. A pihenés után most jöhetnek az új évad kihívásai!

A párommal sokat kirándultunk az elmúlt hetekben belföldön, ahol olyan helyeket térképeztünk fel, amelyek nem szerepelnek a köztudatban – nyilatkozta a Lokál Extrának a Móricz Zsigmond Színház fiatal művésznője. – Ilyen például az egri vár másolata, amelyik Pilisborosjenőn található. Itt forgatták anno az Egri csillagok című filmet. Elmentünk a Bokodi-tóhoz is, amelynek ékessége a vízen lebegő falu, amelyet cölöpökre épült házikók és hosszú fapallókból álló stégek díszítenek. Alkalmunk nyílt Tihanyban is eltölteni néhány napot, ahol többek között virágzó levendulamezők vártak minket. Augusztus elején Olaszországba látogattunk el, amelynek gazdag kultúrája, építészete, valamint természeti szépségei azonnal magával ragadtak minket. Itáliai „origó pontként” Vicenzát választottuk, ugyanis felfedezőutunkat mindennap innen kezdtük meg. Jártunk Sirmionéban, a Garda-tónál, a Rómeó és Júliában szereplő Montague és Capulet család várainál Montecchio Maggioréban, s nem utolsósorban olyan helyszíneken is megfordultunk, ahol évszázadokkal korábban Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Wolfgang von Goethe és Dante Alighieri alkotott. A legfőbb élményt számomra Verona jelentette, ugyanis az I. században épült aréna megtekintése után utunk a Shakespeare által híressé vált XIV. századi Júlia-házhoz vezetett, ahol, miután kiálltam a nagybetűs erkélyre, majd elhelyeztünk egy szerelmes üzenetet a szerencsét hozó falon, a párom, Zsolt nagy meglepetésemre megkérte a kezemet.


Gulácsi Tamással az Illatszertár című darabban
MTI Fotó: Balázs Attila

Mint Judittól megtudtuk, ezekben a napokban a Móricz Zsigmond Színházban már izgalommal készülnek az April De Angelis kortárs angol írónő által írt Színházi bestiák című előadás szeptember 6-i premierjére. Az idei évadban először ebben láthatja őt a nagyérdemű. A darab az első színésznők életéről szól, azokról, akiknek már „hivatalosan” is ez volt a foglalkozása; az előadás rendezője Verebes István. A veronai lánykérés után szintén történelmi pillanatként éli meg a vele való szakmai találkozást, hiszen nyíregyháziként – gyerekkorában még csak a nézőtér lépcsőit és ülőhelyeit koptatva –, az ő igazgatósága alatt döntötte el, hogy színész szeretne lenni. Teátrumunk művészi minősége olyan példaértékű volt számára, amely a mai napig meghatározza a színházhoz való hozzáállását, ízlését.

Már tavasszal megkezdődtek a Színházi bestiák próbái, amelyekre a neves rendező jelenléte miatt eleinte úgy érkezett, mintha az a tizenéves kislány lenne, aki egykor volt. Olyan volt ez számára, mint egy időutazás. Tudatosítania kellett magában, hogy azóta eltelt több mint húsz év, és a jelenben már kollégaként kell tekintenie Verebes Istvánra. Most a próbafolyamat végéhez érve úgy érzi, felnőtt hozzá és a feladathoz, s reméli, a nyíregyházi közönség az előadás végén ezúttal is maradandó élményekkel távozik a Krúdy Kamarából.


Jenei Judit

Kapcsolódó Cikkek