2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Sport

Nadal újra meghódította New Yorkot

Rafael Nadal nyerte az amerikai nyílt teniszbajnokságot, miután majd ötórás csatában 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4-re verte az orosz Danyiil Medvegyevet. A spanyol 19 Grand Slam-győzelmet számlál.

EPA/JOHN G. MABANGLO

A 33 éves Nadal biztos befutónak számított, de nem csupán korábbi három US Open-győzelme és mostani New York-i teljesítménye miatt: tíz évvel fiatalabb ellenfele, Medvegyev pályafutása első GS-döntőjét vívhatta. Mellesleg Marat Szafin 2005-ös ausztráliai sikere óta először jutott GS-döntőbe orosz férfi teniszező.


Alig kétórányi játék után 2-0-ra vezetett a spanyol csillag, ám ellenfelét megacélozta az a tudat, hogy nincs veszítenivalója, és pazar produkcióval egyenlített: 226 perc után kezdődhetett a döntő szett. A végjátékra azonban Nadal minden energiáját mozgósította, és győzött. Már csak egy GS-siker kell ahhoz, hogy beérje a rekorder Roger Federert. A spanyol 84. tornagyőzelme mellé 3,85 millió dollárt (1,1 milliárd forint) kapott.

– Felesleges azzal foglalkozni, kinek van több vagy kevesebb trófeája, mert ez frusztrálttá tesz – nyilatkozta Nadal. – Már így is többet értem el annál, amit valaha is reméltem. Azért teniszezek, mert imádok teniszezni. Nem gondolok csak a Grand Slamekre, a tenisz ennél több. Boldoggá tesz, ha játszhatok.

A Grand Slam-győztes férfi teniszezők élcsoportja és a US Openen vasárnap negyedszer nyertes Rafael Nadal GS-diadalai:

1. Roger Federer (svájci) 20 győzelem
2. Rafael Nadal (spanyol) 19
3. Novak Djokovic (szerb) 16
4. Pete Sampras (amerikai) 14
5. Roy Emerson (ausztrál) 12
6. Björn Borg (svéd) 11

Kapcsolódó Cikkek