2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Belföld

Novák Katalin: A gyermekvállalás értékkérdés

Sikeres volt a pénteken véget ért budapesti demográfiai konferencia. A Várkert Bazárban politikusok, tudósok, egyházi képviselők és közszereplők tartottak előadásokat és cseréltek tapasztalatot a demográfiai kihívásokról.

Harmadik alkalommal tartottak demográfiai csúcsot Budapesten. A zárónapon Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a konferencia céljának nevezte, hogy családbarát megoldásokat kínáljanak a demográfiai problémákra, ezért olyan embereket hívtak meg, akik a családokban látják a megoldást.


– A családok támogatása, megerősítése nem csak az anyagiakról szól, a gyermekvállalás, a családalapítás pedig kulturális és értékkérdés – hangsúlyozta.

Az Emmi államtitkára az esemény után a Kossuth rádiónak azt mondta: a rendezvény célja az volt, hogy a kor legnagyobb kihívásáról, a demográfiáról beszéljenek.


– A konferencia számos külföldi érdeklődőt vonzott, ami azt jelzi, hogy sokan kíváncsiak a családokat támogató magyar modellre – mondta Novák Katalin.

– Ez arról szól, hogy kik leszünk, mennyien leszünk, hogy fogunk élni itt Európában – mutatott rá.

Novák Katalin hangsúlyozta, a kormány a családokon keresztül közelíti meg a kérdést, és a világ minden pontjáról – húsz országból – érkezett előadók közös pontja is ez volt, vagyis a család.

Novák Katalin szerint a konferencia külföldi és magyar előadóinak közös pontja volt még a „népvándorlás”, ami jelenleg zajlik, és ami mindenkit érint. A résztvevők arra a közös megállapításra jutottak: a Nyugat-Európát sújtó demográfiai problémákat nem lehet megoldani azzal, hogy ennek a népvándorlásnak kontrollálatlan módon teret engednek.

Mint ismert a mostani kormányzat alatt több lett a házasság, kevesebb a válás, és javult a gyermekvállalási hajlandóság. A kormány soha nem látott támogatásokat biztosít a magyar családoknak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek