EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Belföld

A novemberi nyugdíjemelési korrekció részletei!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019. szeptember 10-én közzétett inflációs gyorsjelentése szerint 2019. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,1%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.  A nyugdíjkorrekció szempontjából azonban nem ez az adat lényeges, hanem az, hogy 2019. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 3,4%-kal nőttek. A nyugdíjas fogyasztóiár-index mértéke is 3,4% (az előző év azonos időszakához képest) a gyorsjelentés szerint. Így a nyugdíjtörvény rendelkezéseivel összhangban a 3,4%-os mérték az irányadó, eszerint kell a nyugdíjkorrekciót végrehajtani.

Miután 2019. januárjában az idei évre vonatkozó költségvetési törvény inflációs előrejelzésével összhangban a nyugdíjemelés mértéke 2,7% volt, ezt kell korrigálni a 3,4%-os tényadatnak megfelelően. A különbség 3,4% – 2,7% = 0,7%. Miután a különbözet 1 százalékpontnál kisebb, az egész évre járó különbözetet egyösszegben kell kifizetni.


Ennek megfelelően a nyugdíjasok (és valamennyi olyan ellátott, aki jogosult az ellátása rendszeres emelésére)

 • a novemberi nyugdíjukkal/ellátásukkal együtt egyösszegben megkapják az emelési különbözetet (amely a novemberi ellátás 12 x 0,7 % = 8,4 %-a lesz),
 • a decemberi ellátásuk összege nem emelkedik, hiszen a decemberre vonatkozó emelési különbözetet is már megkapták a teljes évre számított és a novemberi ellátásukkal együtt folyósított egyösszegű különbözettel, viszont
 • a 2020. januári ellátásukat két lépésben emelik a folyósítás előtt: először megemelik az ellátás decemberi összegét a 2019. évre szóló emelési különbözet, vagyis a 8,4% egytizenketted részével, azaz 0,7%-kal, majd ezt követően a második lépésben az így megemelt összeget növelik meg a 2020. évre szóló költségvetési törvényben előrejelzett inflációs mértékkel, azaz 2,8%-kal. E kettős emelést követően folyósítják majd a januári ellátásokat.

A fenti adatok és szabályok alapján az emelési különbözet és jövő évi emelés az átlagnyugdíj kerekített összegére, 135.000 Ft-ra vetítve:


A novemberi egyösszegű különbözet összege: 11.340 Ft

A decemberi nyugdíj összege változatlanul 135.000 Ft

A nyugdíj összege a januári kettős emelés után: 139.751 Ft

Az éves emelés mértéke 2020-ban a januári emelés alapján: 57.012 Ft

(Az emelést 2020. novemberében az itt leírt módon korrigálhatják, ha a 2020. évi infláció mértéke meghaladná a 2,8%-ot.)

Az emelési korrekció és jövő évi emelés a medián nyugdíj kerekített összegére, 117.000 Ft-ra vetítve (ha sorba rendeznénk az összes nyugellátást, a medián összeg lenne a sor közepén, vagyis pontosan fele annyi nyugdíjas kap ennél kisebb összeget, mint amennyien ennél nagyobbat):

A novemberi egyösszegű különbözet összege: 9.828 Ft

A nyugdíj összege a januári kettős emelés után: 121.118 Ft

Az éves emelés mértéke 2020-ban a januári emelés alapján: 49.416 Ft

(Az emelést 2020. novemberében az itt leírt módon korrigálhatják, ha a 2020. évi infláció mértéke meghaladná a 2,8%-ot.)

A vonatkozó törvényi rendelkezések szerint a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni, amelyet a központi költségvetésről szóló törvény állapít meg. Ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja ezt a mértéket, akkor novemberben – január 1-jére visszamenő hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Ha viszont az eltérés az 1 százalékpontot nem éri el, akkor novemberben az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni. Egyösszegű kifizetés esetén a következő év januárjában a nyugellátás összegét – a rendszeres évenkénti nyugdíjemelés végrehajtását megelőzően – meg kell emelni az egyösszegű kifizetés összegének alapjául szolgáló (kormányrendeletben meghatározott) százalékos mérték egytizenketted részével. A kiegészítő nyugdíjemelés vagy az egyösszegű különbözet meghatározása során a nyugdíjasok fogyasztói ár növekedésének – a tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott – várható mértékét kell figyelembe venni, ha az meghaladja az (általános) fogyasztói árnövekedés várható mértékét.

Az egyösszegű emelési különbözet mellett szintén a novemberi ellátással együtt érkezhet a nyugdíjprémium is!

Dr.Farkas András

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

  A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

  A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja, hiszen a kis- és középvárosok kezében van az ország jövője – hangoztatta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) által szervezett, “Kreatív város – Fenntartható Vidék” (KRAFT) címet viselő konferencia megnyitóján.

 • Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

  Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

  Kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal, premierekkel és egyéb rendhagyó programokkal várja harmincnégy budapesti teátrum a közönséget szombaton a Színházak éjszakáján, amelyhez számos vidéki színház is csatlakozik.