EUR: 331,34 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Belföld

Nyomoznak Karácsonyék csalása miatt

Feljelentést tett a józsefvárosi helyi választási iroda a Magyar Nemzet hétfői cikke nyomán, amely a VIII. kerületi ellenzéki kampánycsapat választási csalására hívta fel a figyelmet. Az ügyben a rendőrség választás rendje elleni csalás és személyes adattal visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

Törvénytelenül másolják le az ajánlóíveket Karácsony kampányában – derült ki a hétfői Magyar Nemzetből. A laphoz egy csalódott ellenzéki aktivista juttatott el dokumentumokat. Ezekből kiderült, hogy a józsefvárosi ellenzéki összefogás kampánycsapata az ajánlószelvényeken szereplő adatokat számítógépes adatbázis építésére használhatta, ami tilos, akárcsak az ajánlóívek másolása.


A Budapesti Rendőr-főkapitányság választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a BRFK. Az eljárást a hatóság azután rendelte el, hogy a józsefvárosi választási iroda ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

Mint ismert, Udvarhelyi Tessza, Pikó András, a józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelölt kampányfőnöke egy zárt Facebook-csoportban posztolt egy képet szeptember 2-án késő este. A fénykép a kerületi kampányközpontban, a Baross utcai Patyolat nevű helyen készült. A képhez Udvarhelyi azt írta, hogy a csapat az ajánlóívek feldolgozásán dolgozott. „Csak meg ne ossza valaki ezt a fotót!” – írta a kép alatti kommentben Simon György józsefvárosi DK-s képviselő. Simon arra utalhatott, hogy az ajánlóíveket nem kell „feldolgozni”, a jelöltek dolga csupán annyi, hogy összegyűjtsék és leadják azokat a választási bizottságnak.


Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az ügy kapcsán felszólította az ellenzéki jelölteket, hogy ne legyenek gyávák, vállalják tettük politikai következményét, és lépjenek vissza az önkormányzati választáson való részvételtől. Kocsis szerint megdöbbentő és felháborító, hogy az ellenzéki kampányban törvénytelenül gyűjthettek adatokat.

Nem az első eset

Nem az első eset, hogy Karácsonyék trükköznek az ajánlószelvényekkel. Az ellenzéki roncsderbi másik résztvevője, Puzsér Róbert tett panaszt a Fővárosi Választási Bizottságnál, ugyanis Karácsony stábja a szükséges ötezer helyett 72 ezer aláírás rögzítésére alkalmas ajánlóívet vett fel. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke azt mondta: a józan ésszel és a törvények szellemével is ellentétes, hogy Karácsony Gergelyék annyi ajánlóívet vettek fel, amennyire a szükséges aláírások 14-szeresét lehetne összegyűjteni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Magyarország a kereszténység védőbástyája

  Soltész: Magyarország a kereszténység védőbástyája

  Magyarország a kereszténység védőbástyája – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Somogy megyei Segesden, a Szent Lászlóról elnevezett helyi római katolikus templom felújítása alkalmából tartott szentmisén vasárnap.

 • Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét

  Magyarország 2010 óta elvégzett munkájával visszaszerezte jövőjét, és ennek nyilvánvaló jele, hogy “mi magyarok nem bezárjuk a templomokat és az iskolákat”, hanem újakat építünk – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Budapesten, a Fasori Református Egyházközség hálaadó napján.

 • Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

  Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

  Sajnálatos minden olyan döntés, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán vasárnap.