2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Pécs

Országos szemétszedési akciót szervez a Magyar Közút

Az illegálisan lerakott szemét eltüntetésére idén 1,5 milliárd forintot költ az országos közútkezelő, ebből az összegből 60 ezer tonna meleg aszfaltot is be tudnának szerezni. Legújabb akciójukat szeptember 20-ra hirdették, amelyhez már több mint négyezer önkéntes és polgárőr is csatlakozott. Céljuk, hogy felhívják a notórius szemetelők figyelmét: abból az összegből, amit a kidobált szemét összegyűjtésére fordítanak, utakat is építhetnének.

Az alacsonyabb rendű utaknál főként a sitt és háztartási hulladék, míg az autópályák pihenőiben a kommunális hulladék okoz problémát. A Magyar Közút több év kihagyás után tavasszal indította újra szemétszedési akcióját: Jobb, ha el sem dobod! címmel. Akkor ezer tonna illegálisan kidobott szemetet gyűjtött össze 12 ezer önkéntes. Az akció sikere sarkallta arra az országos közútkezelőt, hogy újabb akciót hirdessen. Ehhez a baranyai polgárőrök is csatlakoztak.


Több ezer önkéntes vesz részt a szeptemberi akcióban

– Ebben a munkában a polgárőrök nem a szemétszedésre koncentrálnak, hanem a szemétlerakók felderítésére, beazonosításra – mondta Cseh László, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesület elnöke.

Országosan már mintegy ezer polgárőr jelezte részvételi szándékát.


A Magyar Közút több célt is megfogalmazott a szemétszedési akcióval. A környezetvédelmi szempontok mellett egyfajta szemléletváltozást is szeretnének elérni, hiszen sokan azt hiszik, hogy az így kidobott szemét nem kerül pénzbe, pedig az eltüntetésere fordított összeget másra is tudná fordítani a Magyar Közút.

– Kimutatásaink szerint évente egy hónapnyi munka az, amit a szemétszedéssel kell foglalkozniuk a munkatársainknak és mi azt szeretnénk, ha az az összeg, amit erre fordítunk – idén 1,5 milliárd forint –, inkább az utak karbantartására, zöldítésére fordítódna. Amivel az autósok ténylegesen komfortosabban tudnának közlekedni az országos közúthálózaton – mondta Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.