EUR: 344,68 Ft
CHF: 322,38 Ft
2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Extra

Pierre Richard: Megható a magyarok szeretete

Budapesten járt Pierre Richard, a Magas szőke férfi felemás cipőben című film sztárja, aki nemrégiben ünnepelte 85. születésnapját. A francia világsztár a Magyar Nemzeti Filmalap által szervezett Budapesti Klasszikus Film Maraton idei díszvendégeként érkezett a fővárosba. Pierre Richard-nak már nincsenek meg a védjegyének számító gödör fürtjei, de kék szemei ugyanúgy csillognak, mint korábban. A Lokálnak pedig azt is elárulta, hogy miért tartja fantasztikusnak a magyar bort.

Pierre Richard a sajtótájékoztatóra mosolyogva, testőr kíséretében érkezett, és a magyar nyelvtani szabályok szerint azt kérte, szólítsák őt Richard Pierre-nek, majd elmondta, milyen nagyra becsüli a magyar filmművészetet.


– Sajnos kevés kelet-európai rendező és színész jut el Franciaországba, de az ő művészetük, filmjeik mindig nagyon érdekeltek, mert különlegeseknek találom őket. Nagyra becsülöm Nemes Jeles Lászlót, ő egy kiváló rendező – nyilatkozta a francia sztár a Saul fia Oscar-díjas rendezőjéről.

Talán nem meglepő egy a franciától, de Richard a gasztronómia elkötelezett rajongója: hobbija a borászat, szőlőjében évi húszezer palack bort termel, és éttermet üzemeltet a francia fővárosban, Párizsban.


– 35 éve termelek szőlőt a napfényes dél-francia birtokomon, ahol vörös-, rozé- és fehérbort is készítek. Az igazság az, hogy az évtizedek alatt egyszerű szőlősgazda lettem, és nagyon büszke vagyok erre, mert ez a szenvedélyem. Tudja, a bor egy kicsit olyan mint a film: egy nagy élvezet, amit együtt csinálunk, ami összehoz minket, embereket, és ezáltal megosztjuk az érzéseinket. Mennyivel jobb hatan-nyolcan borozni, mint egyedül, egy szobában ülve kinyitni egy jó palackot! Például egy olyat, mint amit Magyarországon is ittam, és fantasztikusnak találtam: egy villányi cabernet franc-t próbáltam, amikor először itt jártam, de még mindig emlékszem az aromás, gyümölcsös ízére! – mesélt a Lokálnak a magyar borokhoz fűződő emlékeiről Pierre Richard, aki húsz éve járt először hazánkban.

A sztár pénteken egy későbbi sajtótájékoztatón láthatta, hogy mennyire szeretik a magyarok, találkozott a rajongókkal, akik autogramot is kértek tőle.

– Meghatóbb számomra, ha egy magyar szereti a filmjeimet, mintha egy párizsi. Mindig azon gondolkozom, hogyan lehet az a csoda, hogy olyan emberek, akik igazából messze élnek, más a nyelvük, mint nekem, mégis érdeklődnek a filmjeim iránt. Ez nagyon megindító – mondta, és leghíresebb filmjei kulisszatitkairól is mesélt.

A Magas szőke férfi felemás cipőben című vígjátékban a 2017-ben elhunyt Mireille Darc volt a színész partnere. Az 1972-es film forgatásakor a színésznő már sztárnak számított, Pierre Richard akkor még csak feltűnőben volt.  A forgatás előtt nem ismerkedhetett meg a színésznővel, amit a rendező azzal indokolt, hogy akarta látni az arcát amikor először meglátja a színésznőt. Gérard Depardieu-vel több alkotásban forgatott együtt például a Balfácánban is.  – Dépardieu egy nagyon gyengéd és törékeny kolosszus, míg én egy törékeny, de erős ember vagyok, ezzel kiegészítettük egymást – tette hozzá.

Dúsgazdag családba született
Pierre Richard Charles Léopold Defays néven született 1934-ben a belga határ közelében fekvő Valenciennes-ben. Dúsgazdag arisztokrata família sarjaként sofőr vezette Rolls-Royce hordta iskolába, de az édesapja állítólag eljátszotta a vagyont lóversenyen. Egyszer azt nyilatkozta, hogy egy műtét után egyenesedett ki a haja, amin még az orvos is meglepődött. Ma már inkább csak kedvtelésből dolgozik, legutóbb 2017-ben állt kamerák elé, A magas ősz férfi társat keres című vígjátékban. Két zenész fia és hat unokája van.

fotó: Profimedia, United Archives

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek