2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Pécs

Pilótaképzés indul Pécsett, oktatógépet is gyárt a repülőgépüzem

Újabb mérföldkőhöz érkezett a pécsi repülőgépgyártás – jelentették be a Pécs-Pogány Repülőtéri Nyílt Napon. A Magnus Aircraft Zrt. megkezdi annak az oktatógépnek a gyártását, amit a magyar pilótaképzésben is használnak majd. Ezzel pedig a világon elsőként Magyarországon fognak a Magnus által gyártott Fusion 213-assal oktatni. 

Hamarosan a pilótaképzésben is megjelenik a Pécsett gyártott Fusion 213-as, azaz a Magnus Aircraft legújabb repülőgépe. A kétüléses, kompozit könnyűgép technikai felszereltségében a legmodernebb lesz a kisrepülők sorában, amivel többek közt Magyarországon is tanulhatnak a pilóták – jelentették be a Pécs-Pogány Repülőtéri Nyílt Napon.


Készülhet a Fusion 213 – megkötötték a szerződést az oktatógép gyártására

– Főként kereskedelmi gépek pilótáit képezzük, ahol most egy új magyar repülőgéppel is gazdagodik a repertoár. Nagy öröm ez nekünk, hiszen a legmodernebb technikákat sajátíthatják el a tanulóink – mondta Michna Ottó, a MultiFly Kft. ügyvezetője.

Muity György, a Pécsi Tudományegyetem Kancellária Pályázatmenedzsment és Innovációs Igazgatóságának vezetője közölte, ősszel felsőoktatási szakképzés formájában kétéves pilótaképzés indul az egyetem műszaki karán. A hallgatókat a reptéren képzik majd a Magnus által előállított gépekkel, a MultiFly Kft. oktatóinak segítségével.


A Magnus Aircraft tavaly októberben kezdte meg pécsi gyárában a kisgépek összeszerelését, de heteken belül megnyitja kompozitelem-gyártó létesítményét is. Ebben a csarnokban a gépekhez szükséges kompozit repülőtesteket gyártják majd. Eddig ezt Szerbiában végezték, de most ezt az egységet is Pécsre telepítették. Így a Magnus Aircraft, amely eddig 70 főt foglalkoztatott, év végégig 120 főre növeli munkavállalóinak számát Pécsett.

Boros László, a Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója elmondta: jövőre már teljes kapacitással tud működni a kompozitgyár, így évi 80-90 – nagyobbrészt exportra szánt – repülőgép előállítását végzik majd Pécsett.   

A Magnus a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készülő kétüléses repülőgépet, amely műrepülésre alkalmas. Emellett kifejlesztett egy olyan gépet, amely nem kerozinnal, hanem benzinnel működik, és szintén kompozit anyagból készült: így alacsonyabb a környezetterhelése és a fenntartási költsége, mint más repülőknek.

Az amerikai, II. világháborús Piper Cub is érkezett Pécsre

Az V. Pécs-Pogány Repülőtéri Nyílt Napon minden eddiginél többen voltak. Dragovácz Márk, a reptér vezetője elmondta: tavaly háromezernél is többen voltak kíváncsiak a gépekre, idén a jelek szerint még többen érkeztek.

– Öt évvel ezelőtt a repülés népszerűsítése miatt rendeztük meg az első nyílt napot. Már akkor éreztük, hogy hatalmas sikere van a pécsiek körében egy olyan rendezvénynek, ahol testközelből is megnézhetik a mentő-, rendőrségi vagy akár a katonai helikoptereket – mondta Dragovácz Márk.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.