EUR: 331,55 Ft
CHF: 303,00 Ft
2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Belföld

Szilágyi Péter: A szabadság a legfontosabb

Nekünk magyaroknak a szabadságunk a legfontosabb, ez nemzeti történelmünk mozgatórugója, mert mindent ennek a kivívása érdekében tettünk az elmúlt évezredek során és teszünk ma is – hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa csütörtökön Sopronban.

Az 1989 eseményei Győr-Moson-Sopron megyében elnevezésű konferencián, amelyen a romániai Maros megyéből érkezett delegáció is részt vett, Szilágyi Péter elmondta: az is jellemző a magyarokra, hogy erős nemzetként, összetartva, együtt vívjuk meg csatáinkat, éljünk a Kárpát-medence bármely pontján.


Hangsúlyozta, hogy a kormány ugyanolyan feltételeket kíván biztosítani a magyaroknak a Kárpát-medence minden régiójában. A külhoni magyarokra erőforrásként tekintünk, akikkel együtt, közösen alkotunk egy versenyképes, európai nemzetet – fogalmazott.

Hozzátette: a konferencia azért fontos, mert határokon átívelve, egy nemzetként vitatjuk meg a rendszerváltozás kérdéseit.


A nemzetpolitika eredményeit tekintve az ilyen alkalmak mutatják meg, hogy honnan,hová jutottunk – mondta, majd hozzátette, hogy mára természetessé vált az, ami régen csak álom volt.

Szilágyi Péter beszélt arról is, hogy a rendszerváltozás szele 1989-ben nemcsak az anyaországot érintette, Romániában 1989-90-ben ment végbe a legvéresebb rendszerváltoztatás Közép- és Kelet-Európában.

Kiemelte, hogy Temesvár vagy Marosvásárhely ugyanolyan bástyáját jelenti a szabadság kivívásának, mint Budapest vagy Sopron, és nem szabad megfeledkezni Sütő András vagy Tőkés László nevéről sem.

A harminc évvel ezelőtti Páneurópai Piknik eseményeiről azt mondta a miniszteri biztos, hogy egy olyan meghatározó összejövetel volt, amely lezárt egy több évtizede tartó sötét korszakot.

A konferenciához kapcsolódva a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat a Bethlen Gábor Alap támogatásával pályázatot hirdetett májusban a megyében élő és tanító történelemtanárok számára, hogy készítsenek egy, az 1989-es év megyebeli eseményeiről szóló oktatási anyagot, amely közelebb viszi a fiatalokhoz a korszakot.

Szilágyi Péter megköszönte a pályázó tanárok munkáját, mert általuk a felnövekvő nemzedék is megismerheti a magyarság 20. századi történelmének azon részét, amellyel a modern európai politikába újra bekapcsolódhatott az ország.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a határnyitás harminc éves évfordulója jó alkalmat ad arra, hogy az egykori eseményeket hitelesen dolgozzák fel és gyűjtsék össze, mert a határnyitás óta egy emberöltőnyi idő telt már el és ha ezt most elmulasztjuk, akkor könnyen a történelemhamisítás csapdájába eshetünk.

Hozzátette, hogy az ellenzék már most máshogy emlékszik az akkori pillanatokra. “Horn Gyulát, aki a történelem során végig a gyilkosok csapatában játszott, nagyformátumú, európai polgárként kezdik feltüntetni, pusztán azért, mert egy korabeli marketingfogás részeként átvágta a vasfüggönyt egy, az adott esemény kedvéért visszaépített darabját” – fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy Maros megye mintegy húsz éve testvérmegyéje Győr-Moson-Sopronnak, a rendszerváltáshoz pedig úgy kapcsolódik, hogy az 1989-es romániai forradalomnak Maros megye, azon belül is Marosvásárhely a részese volt.

Az elnök elmondta, hogy a pályázattal az a céljuk, hogy egy olyan tananyag jöjjön létre, amely egy rendhagyó osztályfőnöki óra keretében tanítható az iskolákban, nyolcadik és tizenkettedik osztályok között. A pályázók közül kiemelkedett Greksza Tündének, a soproni Széchenyi István Gimnázium történelemtanárának a munkája, amely első lett.

A konferencián a harminc évvel ezelőtti magyarországi és romániai események felidézése mellett felszólalt Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, aki arról beszélt, hogy a mai felnőtt generációnak beszélnie kell az 1989-es eseményekről, tudatosítva a fiatalokban azt, hogy milyen volt az élet 1989 előtt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Magyarország a kereszténység védőbástyája

  Soltész: Magyarország a kereszténység védőbástyája

  Magyarország a kereszténység védőbástyája – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Somogy megyei Segesden, a Szent Lászlóról elnevezett helyi római katolikus templom felújítása alkalmából tartott szentmisén vasárnap.

 • Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét

  Magyarország 2010 óta elvégzett munkájával visszaszerezte jövőjét, és ennek nyilvánvaló jele, hogy “mi magyarok nem bezárjuk a templomokat és az iskolákat”, hanem újakat építünk – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Budapesten, a Fasori Református Egyházközség hálaadó napján.

 • Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

  Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

  Sajnálatos minden olyan döntés, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán vasárnap.