EUR: 331,55 Ft
CHF: 302,99 Ft
2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Belföld

Tarlós: Budapest elismerései magukért beszélnek

Több rangos elismerést is kapott az utóbbi időben Budapest, a főváros márciusban az „Európa legjobb úti célja” kitüntető címet érdemelte ki, a minap pedig a brit Economist választotta a legélhetőbb kelet-európai városnak. Tarlós István főpolgármester szerint ezek önmagukért beszélnek.

A harmadik ciklusára készülő Tarlós István főpolgármester szerint nem a város visszafejlődésére és tönkretételére utalnak az utóbbi időben elnyert nemzetközi díjak, köztük a márciusban odaítélt „Európa legjobb úti célja” kitüntető cím, valamint hogy az Economist című brit hetilap a legélhetőbb kelet-európai fővárossá választotta.


– A lap szerint Budapest 2010 óta húsz helyet lépett előre a világranglistán, „toronymagasan megelőzve ezzel” nemcsak a kelet-európai országok fővárosait, hanem akkora metropoliszokat is, mint New York vagy London. Ezek után azt mondani, hogy mi tönkretettük ezt a várost, nem egy kész röhej? Ezek után szabadságharcot hirdetni nem egy kész röhej? – utalt az ellenzéki kritikákra a főpolgármester az m1-en.

Hangsúlyozta: az elismerések magukért beszélnek, különös tekintettel arra, hogy az Economist értékelési szempontjai között szerepelnek olyanok – például a stabilitás, az infrastruktúra, a közlekedés, a kultúra, a környezet –, amelyek a jelenlegi városvezetés munkájának „egyértelmű indikátorai”.


Tarlós emlékeztetett, hogy 2010-ben 180 milliárd forint adóssággal vették át a fővárost, és ehhez jött még a BKV majdnem 80 milliárd forintos működési adósságállománya. A 3-as metró felújítását csak azután tudták elkezdeni, hogy a kormány 2015 közepén átvette a BKV adósságállományát.

Tarlós István elmondta, befejezték a 4-es és 6-os villamos pályájának felújítását. A villamospályával az volt a probléma, hogy 2010 előtt a főváros vezetősége sokkal nehezebb Combinókat szerzett be, de az alépítményt „elfelejtették” átépíteni megfelelő teherbírásúra.

A főpolgármester elmondta, hogy az elmúlt három évben Budapesten tízezer fát ültettek. A Főkert több fát ültetett Karácsony kerületében, mint a zuglói önkormányzat. Közölte azt is, hogy rendelkezésre áll a forrás a Lánchíd és környéke felújítására, nemsokára kezdik a Blaha Lujza tér és a Széna tér rekonstrukcióját, újraépítik a Ferihegyi gyorsforgalmi utat. Emellett kiderült az is, hogy megalkották a főváros klímavédelmi stratégiáját, valamint zöldinfrastruktúra-fejlesztési koncepcióját, illetve dolgoznak az új hajléktalan-rendeleten.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Magyarország a kereszténység védőbástyája

  Soltész: Magyarország a kereszténység védőbástyája

  Magyarország a kereszténység védőbástyája – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Somogy megyei Segesden, a Szent Lászlóról elnevezett helyi római katolikus templom felújítása alkalmából tartott szentmisén vasárnap.

 • Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét

  Magyarország 2010 óta elvégzett munkájával visszaszerezte jövőjét, és ennek nyilvánvaló jele, hogy “mi magyarok nem bezárjuk a templomokat és az iskolákat”, hanem újakat építünk – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Budapesten, a Fasori Református Egyházközség hálaadó napján.

 • Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

  Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

  Sajnálatos minden olyan döntés, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán vasárnap.