2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Miskolc

Tizenhét bemutató az új színházi évadban

Tizenhét bemutatóval készül a 2019/2020-as művészeti idényére a Miskolci Nemzeti Színház – közölte a 196. évadát kezdő teátrum az évadnyitó társulati ülését követően. Három helyszínen, a „megszokott műfaji sokszínűséggel” várják idén is a közönséget: opera, balett, musical, operett, mesejáték, klasszikus és kortárs színdarabok egyaránt megtalálhatóak a repertoárban.

Felidézték, hogy az elmúlt évadban tíz fesztiválmeghívásnak tett eleget a színház. A nézőszám meghaladta a tavalyit, hiszen idén mintegy 148 ezren látták produkcióikat a beavató és tantermi előadásokkal együtt – írták arra is kitérve, hogy a következő évadban igyekeznek tovább növelni a nézőszámot.


A teátrum beszámolt arról is, hogy a társulat új tagokkal is bővül: Czvikker Lilla, Koller Krisztián, Konfár Erik és Rusznák Adrienn színművészek mellett két új táncművész – Isabell Weigner és Kozma Johanna – is Miskolcra érkezik.

Lőrinczy Attilát dramaturgként köszöntheti a színház, Rusznyák Gábor pedig ettől az évadtól főrendezőként folytatja munkáját – ismertették.


Béres Attila igazgató beszél a miskolci színház társulati ülésen – fotó: mnsz

Közölték azt is, hogy október közepéig hat új bemutatóval jelentkezik a színház, és több fesztiválmeghívásnak is eleget tesznek. A hagyományokhoz híven szeptember első vasárnapján szabadtéri rendezvénnyel hirdette meg a főutcán az új évad kezdetét a színház, ahol délelőtt családi és gyermekprogramokkal, este pedig egy különleges meglepetésprogrammal várták az érdeklődőket.

Évadnyitó rendezvény a sétálóutcán – fotó: mnsz

A teátrum korábban közölte, hogy a társulat az új évadban a nagyszínházban mutatja be Lehár Ferenc Luxemburg grófja című operettjét, Molière Don Juanját, a Hegedűs a háztetőn című musicalt, Verdi Don Carlos című operáját és a Szerelmes Shakespeare című Oscar-díjas film színpadi változatát.

A színészek izgalmas év elé néznek

A Kamaraszínházban kerül színpadra Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című darabja, A legkisebb boszorkány című Lázár Ervin-meséből készült zenés mesejáték, Graham Lineham Betörő az albérlőm című komédiája, Dosztojevszkij Ördögök című drámája és egy kortárs magyar vígjáték, Mohácsi Istvántól a Francia rúdugrás. Szintén a Kamaraszínházban láthatják a nézők a Miskolci Balett új előadásait: az Üvöltő szeleket, a Gépnarancsot és az Arany János népmese-feldolgozása alapján készülő Rózsa és Ibolya című mesebalettet.

A Játékszínben mutatják be az ősszel kezdődő új évadban Edward Albee Nem félünk a farkastól című darabját, Ibsen Vadkacsáját és Anders Thomas Jensen Ádám almái című 2005-ös filmjének színpadi változatát. Középiskolákba ellátogató tantermi előadás-sorozatát Sényi Fanni M. A. naplója című darabjával folytatja a jövő évadban a teátrum.

A Miskolci Nemzeti Színház bemutatóinak rendezői között lesz Szőcs Artur, Keszég László, Rusznyák Gábor, Szabó Máté és Béres Attila is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.