2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Program

Új korszak kezdődik az idei Budapest Borfesztiválon

A Budapest Borfesztivál szeptember 5-8-ig 28. alkalommal várja a minőségi bor, a csúcsgasztronómia és a magas színvonalú, változatos műfajú színpadi műsor iránt érdeklődő vendégeket a Budavári Palota teraszain. Minden részlet megtalálható a www.aborfesztival.hu oldalon.

Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokkal kapcsolatos egyes feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, a Budapest Borfesztiválnak otthon adó Budavári Palota 800 éves történetében is új korszak kezdődik.


– A Nemzeti Hauszmann Terv keretében már elkészült a Karmelita udvar, birtokba veheti a nagyközönség a Stöckl lépcsőt, látogathatja a Lovarda épületét. Mindezzel arra törekszünk, hogy ezeket a különleges épületeket, különleges helyszínen, különleges tartalommal töltsük meg. Ilyen nemzetközi, rangos, ehhez a csodálatos miliőhöz méltó esemény a Budapest Borfesztivál is.

A Borfesztivált megelőző első szakmai rendezvény a Boregyetem, amelyet szeptember 2-án, hétfőn tartanak a MOM Kulturális Központban. Az “Egri Bor Most” program keretében a rendezvényen idén az Egri borvidéket látják vendégül.


Szakma és játék

Pár Borpár – játékos kóstolóprogram a Budapest Borfesztiválon. A rendezvény teljes nyitva tartása alatt elérhető program keretében, előre meghirdetett borpárokon keresztül, a borászok szakmai érdekességeket mutatnak be a látogatóknak. Az „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben elérhető borpárok két tagja csak egyetlen jellemzőben különbözik, így a párhuzamos kóstolással nagyon könnyen megérthetjük, milyen módon jelennek meg a borban például a dűlők sajátosságai, a különböző évjáratok hatása, vagy a fahordós érlelés.

VinAgora Taste of Hungary – Kóstold körbe Magyarországot! A különleges szakmai program elsődleges célja, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító több mint 150 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtáját és bortípusát lefedi. Ebben a zavarba ejtően gazdag kínálatban nyújt segítséget a Taste of Hungary válogatás, minden kategóriának egy-egy olyan csúcsminőségű borát ajánlva, mely érmet érdemelt a VinAgora Nemzetközi Borversenyen.

A 28. Budapest Borfesztiválnak is a Budavári Palota ad otthont (Fotó: Máté Krisztián)

Nagyszerű művészek, előadók készülnek az idei Borfesztiválra, hogy több helyszínen és színpadon szórakoztassák a közönséget. Első nap többek között fellép Dánielfy Gerő és az Utazók, akik sokféle stílusban játszott zenéjükkel szeretnék az embereket egy pillanatra megállítani, megfogni. Az est fénypontja a Kiscsillag koncertje lesz, a tervek szerint Lovasi András idén egy meglepetés vendéggel készül. Pénteken a klasszikuszenei Cziffra Fesztivál fellépői hoznak az egykori zongoraművész, Cziffra György által képviselt, műfajilag nyitott és rendkívül izgalmas műsort. Az idei Kamara Virtuózok döntőse, Sárközy Lajos és zenekara arról ismert leginkább, hogy klasszikus stílusban is tudnak virtuózan játszani, amit a Borfesztiválon is meg fognak mutatni. Szombaton a Magyar Jazz Szövetség jóvoltából egy igazi Jazz Vágtán vehetünk részt, együtt zenél mindenki, aki számít: Dés László, Szakcsi Lakatos Béla, Deseő Csaba, Oláh Kálmán, Balázs Elemér, Egri János, Kőszegi Imre, Berki Tamás, Fekete – Kovács Kornél, Gőz László. A vasárnap idén is a népzenéről szól, lesz Szüreti Felvonulás, a Borfesztivál műsorát este az ethon-beat zenét játszó Aurevoir zenekar zárja.

 

 

 

Minden csepp segít

Lesz egy stand a Borfesztiválon, ahol tényleg minden csepp számít! Egy stand, ahol a bor segít. Egy stand, ahol kóstolás közben előtérbe kerül az autizmus. Az Autistic Art Alapítvány autista fiatalokat befogadó, civil fenntartású lakóotthonokat támogat. Művészetterápiás programsorozatuk nemcsak terápiás célt szolgál, egy olyan platformot is teremt, ahol a gyakran nem beszélő autista fiatalok művészeti tehetsége kibontakozhat. E programnak köszönhetően megszületett az Autistic Art borválogatás, amelyben a kiemelkedő magyar borokat ötvözték a művészettel.

A rendezvény fő támogatója a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. különleges akciókkal és játékokkal készül a Borfesztiválra. Emellett a SPAR Borkatalógus égisze alatt 2019. szeptember 4. és 25. között Bormustra néven online játékot is indít a SPAR a vásárlók számára, melynek keretében egy-, illetve kétéjszakás, borkóstolóval egybekötött pincelátogatásokat nyerhetnek.

Maczelka Márk, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője, Soltész Gergő, az Ostorosbor Pincészet Zrt. elnök-igazgatója és az Egri Borműhely elnöke, Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokkal kapcsolatos egyes feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos, Zilai Zoltán Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke és Oláh Rita, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. sajtófőnöke

Kapcsolódó Cikkek

 • Budapestre jön a QUEEN SYMPHONIC

  Budapestre jön a QUEEN SYMPHONIC

  Először Magyarországon a QUEEN SYMPHONIC! Végre a hazai közönség is élőben élvezheti a Queen legnépszerűbb slágereit a WestEnd-en évek óta nagy sikerrel futó előadás keretében.

 • Október 13-án újra ingyenes Fitbalance az Arénában

  Október 13-án újra ingyenes Fitbalance az Arénában

  Újra megnyitja kapuit október 13-án a sportolni vágyók előtt Magyarország legnagyobb sport- és életmód fesztiválja, a Fitbalance. Nyolcezer négyzetméteren minden az egészségről szól majd a Papp László Budapest Sportarénában: közel 100 edzővel, 50 kiállítóval, 8 különböző mozgászónával és több mint 100 izgalmas programmal várják az érdeklődőket a szervezők.

 • Magyarországon először a Free Solo

  Magyarországon először a Free Solo

  A CineFest idén is több lesz, mint egy filmfesztivál, ígérik a szervezők. A filmünnep kísérőprogramjai között lesznek már eddig is ismertek, mint többek között az Avasi Kvaterka vagy a pódiumbeszélgetések, kiállítások vagy a Helynekemben tartandó koncertek, de olyan újdonságok is, mint a CineFest Adventure.

 • Magyarországon először a Free Solo

  Magyarországon először a Free Solo

  A CineFest idén is több lesz, mint egy filmfesztivál, ígérik a szervezők. A filmünnep kísérőprogramjai között lesznek már eddig is ismertek, mint többek között az Avasi Kvaterka vagy a pódiumbeszélgetések, kiállítások vagy a Helynekemben tartandó koncertek, de olyan újdonságok is, mint a CineFest Adventure.