EUR: 344,07 Ft
CHF: 320,18 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Program

Újdonságok a CineFesten

A CineFest idén is több lesz, mint egy filmfesztivál, ígérik a szervezők. A filmünnep kísérőprogramjai között lesznek már eddig is ismertek, mint többek között az Avasi Kvaterka vagy a pódiumbeszélgetések, kiállítások vagy a Helynekemben tartandó koncertek, de olyan újdonságok is, mint a CineFest Adventure.

Idén debütál a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál új programja, a CineFest Adventure, ami az outdoor sportok és filmek rajongóinak kínál igazi csemegéket.


Összeállításunkban megmutatjuk, miből lehet válogatni.

A programsorozat szeptember 13-14-ig a Szinva teraszon, majd 20-án az Uránia teremben várja az érdeklődőket. Előbbi helyszínen a vetítés szabadtéri és nincsenek székek, így ülőpárna és ennek megfelelő öltözet ajánlott. Szeptember 13-án este 8-kor a Szinva teraszon, a görög színháznál a 13. Reel Rock Film Tour újra elhozza nekünk a mozivászonra a sportág legnagyobbjait és az év legjobb sziklamászó történeteit! A 4 Reel Rock film az elmúlt év különleges eredményeit mutatja be a nézőknek, a mászótermektől az Antarktiszig. Ezt követően az ’A New Perspective’ című filmmel emlékezünk a 2019 áprilisában elhunyt David Lamára. Másnap ugyanitt a Sámánok a modern civilizáció szorításában című, helyi alkotás vár ránk. Ezt követően láthatjuk 20 órától a The Dawn Wall-t, amely a két amerikai sziklamászó, Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson lehetetlennek hitt küldetésének
kulisszatitkaiba avatja be a nézőt. Szeptember 20-án, az Uránia teremben este 7 órától az Inverse Everest látható, amely arról a magyar Inverse Everest expedícióról szól, akik 2016 augusztusában lejutottak a világ búvárfelszerelés nélkül elérhető legmélyebb pontjára, a 2080 méter mélyen fekvő Game Over terembe. Ezek után Magyarországon először láthatja a közönség nagyvásznon Elizabeth Chai Vásárhelyi és Jimmy Chin Oscar-díjas dokumentumfilmjét, a Free Solo-t.


David Lama

Még több film és még egy kis bor….

Ugyancsak a film iránt mélyebben érdeklődőknek kínál érdekességet az a két beszélgetés, amelyek a Weidlich udvarban lesznek az Apollo Moziban. Szeptember 20-án és 21-én a Hely-Film-Történet pódiumbeszélgetések a 80 éves Lillafüredi Nemzeti Filmhétről szólnak majd.

Muszatics Péter filmtörténész emlékezik meg az első magyar lillafüredi filmfesztiválról, majd másnap Tóth Arnold muzeológus oszt meg történeteket és érdekességet a Weidlich udvarról.

Szeptember 20-án délelőtt a Magyar Hollywood Tanács tartja a Magyar Hollywood Vetélkedő országos döntőjét az Uránia teremben, és ugyancsak Hollywood lesz a fókuszában annak a beszélgetésnek, amelyet Bokor Balázs elnök folytat majd Szipál Péter filmes fotóművésszel szeptember 21-én este a Bortanyában.

Szeptember 21-én szombaton újra várja a film és a bor szerelmeseit az Avasi Kvaterka délután 5 és éjfél között. Miről szól a kvaterka? Amiről csak akarják! Az avasi pincesoron ugyanis gondolatokat cserélhetnek moziról, filmről, sztárokról. A kvaterka helyszínei az Avas kapuja, a Avasi Bortanya, a Polgármester Pince és a Pinyó Pince lesznek. A Pódiumbeszélgetés ezúttal az első magyar borról szóló mozifilmről, a Folyékony aranyról
szól majd.

Valley Of The Moon_Madale

Kiállítás..
A CineFest alatt kiállítások is várják a fesztiválozókat. Ilyen lesz a Művészetek háza Galériában látható Jobb mint a film című plakátkiállítás a 120 éves Hermnann Ottó Múzeum gyűjteményéből. A Bessenyei 100 kiállítás szeptember 13-án nyílik a Miskolci Színészmúzeumban és egészen év végéig látogatható lesz majd. A kiállítás a száz éve született egyik legnagyobb magyar filmszínész, Bessenyei Ferenc előtt tiszteleg, a CineClassics pedig két fimmel és egy kerekasztal-beszélgetéssel is felidézi az alakját.

Buli, zene, koncertek…
A bulizni és beszélgetni vágyókat ezúttal is a fesztivál teljes ideje alatt várja a CineFest Lounge a Művészetek Háza előtt retro slágerekkel és a legfrissebb slágerekkel. Aki még további zenei élményekre vágyik, az elmehet a Sky Fanatic koncertjére szerdán este a Népkerti Vigadóba, valamint a Helynekembe, ahol hétvégenként olyan előadók és fellépők lesznek, mint Járai Márk, Sikztah, a Kiscsillag zenekar vagy Pély Barna.

Szeptember 13-án Járai Márk lesz a Helynekemben, akit a Halott Pénz énekeseként ismerte meg az egész ország, de mostanra szólóban is az egyik legkedveltebb előadóvá nőtte ki magát. Másnap Sikztah, Zemar Kambas, Shywer izzítják a hangulatot: Sikztah sokrétűségének köszönhetően így az egyik legkedveltebb szelektorává vált a hazai underground zenei világnak, aki ugyanúgy nem ismeretlen a techno, a hip-hop, vagy épp a drum  bass
közegében. Szeptember 19-én az év elején megjelent legújabb albumának dalait mutatja be élőben Pély Barna a teraszon tartott akusztik ízelítő után. A másnap fellépő Kiscsillag zenekart senkinek nem kell bemutatni, hiszen az egykor még aktív Kispál és a Borz árnyékában megszületett formáció ugyancsak Lovasi emblematikus szövegvilágával mára Magyarország egyik elsőszámú art-rock zenekarának tekinthető. A programsorozatot a Cineslam zárja majd a fesztivál utolsó napján a Slam Poetry Miskolc vol. 44. keretében.

Kapcsolódó Cikkek