EUR: 332,51 Ft
CHF: 301,74 Ft
2019. október 16., szerda
Gál

Egyéb XXII.kerület

Vallásos tárgyú képzőművészet a templomban

Hit címmel szervezett csoportos képzőművészeti kiállítást az Ars Sacra Fesztivál keretében Tóth-Avanti Péter grafikusművész a Szent István-templomban.

A szervezők arra voltak kíváncsiak, ki, miként gondolkozik a hitről, és azt miként jeleníti meg alkotásaiban. A kiállításra Szűcs Zsuzsanna kerámiát és térplasztikákat hozott, Kutasi Tünde szobrait a fő erényekről, Zsámboki Orsolya  vallási témájú festményeit, rózsafüzért, Szt. Istvánt és Szt. Mihályt, Kiss Gábor ,,Mai corpus” szobrát mutatta be.


– A Hét fő erény című plasztikai sorozatomból a kereszténység három erényét ikonográfiai jelrendszerből merítve fogalmaztam meg. Bár a Hit, a Remény és a Szeretet szoros kapcsolatban áll egymással szobraim méretét és formavilágát tekintve különálló alkotások. Egyetlen látható azonosságuk az anyaguk, a bronz – tudtuk meg Kutasi Tünde szobrászművésztől.

Zsámboki Orsolya restaurátorművész vallási témájú festményeiről azt mondta, gyakorló hitvallása, hivatása és Európa mai helyzete ihlette.


– 34 éve középkori, barokk oltárokat restaurálok a Magyar Nemzeti Galériában. A 80-as években könyvillusztrációkat festettem, és most két fiam felnőtté válását követően ismét lehetőségem, időm lett a művészi önkifejezésre.

A ,,Mai corpus” alkotója, Kiss Gábor szobra címéről elmondta: ,,Mai corpus”, vagyis a mai szenvedő test, a gyermek.

– Ellene irányul a pedofília, a szervkereskedés, gyermekrablás, a háborúk. Egyáltalán nem gondolnak a gyerekekre. Ők ki vannak szolgáltatva a felnőtteknek, akik a pénz utáni kísértés miatt beáldozzák őket. ,,Vigyázzatok, meg ne vessetek egyet sem e kicsinyek közül! Mondom nektek: angyalaik az égben szüntelenül látják mennyei Atyám arcát.” (Mt. 18,10)

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • Mi lesz a kultúrával?

  Mi lesz a kultúrával?

  Botka László ebben az időpontban és helyszínen fogja megtartani kampányzáró rendezvényét, ezért marad el a Chili Weekend.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.