EUR: 328,07 Ft
CHF: 297,49 Ft
2019. október 23., szerda
Gyöngyi

Életmód

Várják a jelentkezőket a nyelvészeti diákolimpiára

Már lehet jelentkezni a Magyar Nyelvészeti Diákolimpiára, amelynek győztesei képviselhetik Magyarországot a jövő évi Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián, a lettországi Ventspilsben.

A középiskolások számára rendezett jövő évi világverseny hazai első fordulója október 15-től indul, a megoldásokat október 30-ig lehet elküldeni. A magyarországi megmérettetés első szakasza két internetes fordulóból áll. A diákolimpia honlapjára feltett feladatok megoldásához elsősorban jó logikai készség szükséges. A feladatok mindenki számára elérhetők, a megoldásokat pedig ingyenes regisztrációt követően egy online űrlapon lehet eljuttatni a szervezőkhöz.


A legjobb megoldásokat beküldő diákok közül a többfordulós országos döntőben egy szakértőkből álló zsűri választja ki a magyar válogatottat, akik számára a szervezők többalkalmas felkészítést biztosítanak a jövő évi Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpiára. Prószéky Gábor, a Magyar Nyelvészeti Diákolimpia Bizottság elnöke hangsúlyozta: a feladatok anyanyelvtől függetlenül minden versenyző számára egyenlő esélyt adnak, megoldásukban pedig nagy szerepet kap a matematikai, informatikai gondolkodás.

Minden feladat leírása anyanyelven érkezik a versenyzőkhöz, akiknek olyan „egzotikus” nyelvi szerkezeteket kell felismerniük, amelyekkel a hétköznapokban nem találkoznak. A középiskolások jelentkezését a Magyar Nyelvészeti Diákolimpia jövő évi versenyére a diákolimpia honlapján várják (http://ioling.ppke.hu).


Hazai sikerek

Eddig a legtöbb egyéni sikert idén érték el a magyar diákok. A dél-koreai Jongin városa adott otthont a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpiának, ahol 36 ország 53 csapata vett részt, összesen 209 versenyzővel. A nyáron megrendezett megmérettetésen a bronzérmet és a legjobb megoldás különdíját Kövér Blanka (ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium) kapta, valamint ugyancsak bronzérmet nyert Blaskovics Ákos (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium).

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Az öné kerékpárosbarát munkahely?

  Az öné kerékpárosbarát munkahely?

  Meghosszabbított határidőig, november 7-én 12 óráig várja a jelentkezéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Kerékpárosbarát település és Kerékpárosbarát munkahely pályázatokra, amelyek meghirdetésével a tárca célja az volt, hogy a bevált megoldásokat felkutassa, tapasztalataikat feldolgozza és mintaként átadja, a rendszerszerű fejlesztéseket jutalmazza – írta az ITM közleményében.

 • Így márton-napozunk mi a Gellértben

  Így márton-napozunk mi a Gellértben

  November 7-10 között immár kilencedik alkalommal hívja vendégeit Budapest legizgalmasabb Márton-napi borfesztiválja a főváros legszebb palotaszálló épületébe, a Danubius Hotel Gellértbe, ezúttal Karinthy Frigyes Így írtok ti című művének varázslatában.

 • Erre figyeljen autóvásárlás előtt!

  Erre figyeljen autóvásárlás előtt!

  Autót venni nem kis felelősség – különösen, ha használt jármű, és mi magunk nem vagyunk az autók szakértői. Összeszedtünk néhány fontos lépést, ami segíthet a döntéshozatalban.