EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Egyéb Szekszárd

Virtuális közösség menthet életet

A Szekszárdi Törvényszék is regisztrált a „Szív City” telefonos alkalmazásba, amellyel életet menthetnek. Az applikáció letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, akkor az Országos Mentőszolgálat riasztásával egy időben a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéshez. Évente közel 25.000 szív leállásos eset adódik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7-10%-kal csökken.

Dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője elmondta, hogy intézményük is bekerült abba a nyilvántartási rendszerbe, amely megmutatja, hogy hol található az országban újraélesztő-készülék, továbbá hogy hol találhatóak olyan személyek, akik ezt a készüléket szakszerűen tudják használni.


– Az alkalmazás egy olyan virtuális közösséget teremt, amelyek tagjai önkéntesen készek megmenteni egy keringésleállás, hirtelen szívmegállás köztéri áldozatait. A rendszerbe való regisztrációval a Törvényszék vállalta azt, hogy ha közterületen, az épület 500 méteres körzetében valakinek leáll a szíve, akkor riasztják az Országos Mentőszolgálatot, és kiérkezésüket megelőzően pedig megkezdik az újraélesztést – részletezte dr. Kovács Ildikó.

Évente 25.000 alkalommal történik hirtelen szívleállás országszerte, és a túlélés esélye percenként 7-10%-kal csökken
Illusztráció: Mozsár Eszter

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

  Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

  Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.