2020. április 06., hétfő
Vilmos, Bíborka

Belföld

93 milliárdot hagytak a kasszában fideszes polgármesterek

A Fidesz–KDNP leköszönő budapesti kerületi polgármesterei jelentős pénzügyi többlettel, összesen mintegy 93 milliárd forinttal adták át az önkormányzatokat az utódaiknak – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Az érintett tíz kerület esetében a számlákon összesen 71,2 milliárd forint, állampapírban vagy lekötött betétben pedig további 21,5 milliárd forint van. A legtöbb – 10 milliárd forintot meghaladó – forrást közülük Terézváros, Józsefváros és Erzsébetváros hagyta az új polgármesterre, hiány és adósság pedig sehol sincs. Az eddig Karácsony Gergely vezette Zugló számláján szeptember elején 50 millió forint volt – közölte a számokat Kocsis Máté.


A politikus elmondta, hogy a tíz városrészt évek óta stabil működés jellemezte, pedig 2010 után a kormány ezt a tíz kerületet 46 milliárd forint adósságtól szabadította meg. Ebből 42 milliárd forint olyan városrészben keletkezett, ahol korábban baloldali vezetés volt.

– Az előkészített, illetve folyamatban lévő több mint 250 projekt – döntően út-, intézmény-, park- és társasház-felújítások, sportberuházások – pedig lehetővé teszi, hogy a kerületek fejlődése töretlen legyen, az új városvezetők akadály nélkül végezhessék munkájukat – fogalmazott.


A Fővárosi Közgyűlést arra kérte, hogy mielőbb hozza meg azokat a döntéseket, amelyek világos állásfoglalást mutatnak a nagy budapesti beruházásokkal kapcsolatosan, amelyek akkor valósulnak meg, ha a főváros is támogatja őket. Ezek mögött ugyanis hazai, piaci és nemzetközi kötelezettségvállalások is meghúzódnak, ezért várják a mihamarabbi döntést.

A frakcióvezető azt is mondta, hogy a kerületi és fővárosi Fidesz–KDNP-s képviselők készen állnak az együttműködésre az új vezetőkkel minden olyan ügyben, amely a városrészek érdekét szolgálja.

 

Ennyi plusz maradt a kerületeknél

I. kerület: 2,6 milliárd* + 7,5 milliárd**

II. kerület: 6 milliárd*

III. kerület: 8 milliárd*

IV. kerület: 9 milliárd*

VIII. kerület: 7 milliárd* + 6 milliárd**

IX. kerület: 8,9 milliárd*

* Az önkormányzat számláján lévő összeg.

** Államkötvényben lévő pénz.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek