EUR: 334,07 Ft
CHF: 304,42 Ft
2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Életmód

A hűvös napok öröme a forró krémleves

A krémleves nem csupán annyiból áll, hogy pürésítjük a zöldségeket, és tejszínnel felöntjük. Az ízkompozíció mellett az állag is számít. A pürélevesek esetében nem használunk tejterméket a sűrítéshez, míg a krémlevesek  sűrítettek. Mindegyiket készíthetjük egy- vagy többféle zöldségből, változatosan ízesíthetjük, játszhatunk a leves sűrűségével, hogy más és más ízt kapjunk. Ha az alapleves fűszeres ízvilágú, tegyünk hozzá valami ropogósat. A variációk száma végtelen. A sütőtökkrémlevest például kínálhatjuk pirított kenyérkockával, tökmaggal és tökmagolajjal, ropogós almaszirommal, sajtcsipsszel, de remek kéksajttal is, vagy keverhetjük körtével, almával, továbbá készülhet keletiesen, curryvel, gyömbérrel, és adhatunk hozzá sült, csilis sárgarépakockákat.

z ízkompozíció mellett az állag is számít – Profimedia

Krumpliból


Hozzávalók: 1 fej fokhagyma, 4 db burgonya, 1/4 bögre vaj, 1/4 bögre liszt, 1 bögre apróra vágott vöröshagyma, 4 bögre húslevesalaplé, 1 bögre tejszín, 1/4 tk. kakukkfű, 1/2 bögre reszelt parmezán, só, bors, snidling vagy újhagyma

Profimedia

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vágjuk le egy fej fokhagyma egyik végét, és kicsit húzzuk szét a gerezdeket. Tegyük alufóliára, locsoljuk meg olívaolajjal, csomagoljuk be, és 40-45 perc alatt süssük meg.
Hagyjuk kihűlni. Addig olvasszuk meg a vajat egy lábasban, és 3-4 perc alatt pirítsuk meg rajta a hagymát.  Adjuk hozzá az alaplevet, a kakukkfüvet, sózzuk és borsozzuk, majd tegyük bele a krumplit felkockázva, és főzzük puhára a burgonyát. Adjuk hozzá a 8-9 gerezd sült fokhagymát, azután kézimixer segítségével pürésítsük. A lisztet keverjük simára a tejszínnel, és keverjük a levesbe. Melegen tálaljuk, szórjuk meg a tetejét parmezánnal és snidlinggel vagy újhagymával.


Zöldborsós, brokkolis

Hozzávalók: 75 dkg brokkoli (fagyasztott), 1 db hagyma, 1,5 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj, 60 dkg zöldborsó (fagyasztott), 1,5 l zöldségleves-alaplé, 10 dkg fetasajt, néhány szál menta, 2 dl habtejszín, só, frissen őrölt bors, szerecsendió

Profimedia

Elkészítés: A friss brokkolit megtisztítjuk, a fagyasztottat kissé felengedjük, majd apró rózsákra szedjük. A friss brokkoli szárát meghámozzuk és apróra kockázzuk. A megtisztított hagymát és fokhagymát finomra vágjuk.
Fazékban felhevítjük a vajat, és megfuttatjuk rajta a hagymákat. Hozzáadjuk a brokkolirózsákat (a frisset a szárral együtt) és a zöldborsót, majd felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Ezután mérsékelt tűzön puhára főzzük a zöldségeket. Közben a fetasajtot szétmorzsoljuk, a leöblített menta leveleit lecsipkedjük és csíkokra metéljük. A levest felöntjük a tejszínnel, majd félrehúzzuk, és botmixerrel pürésítjük a fazékban. Sóval, borssal ízesítjük, reszelünk bele egy csipetnyi szerecsendiót, és felforrósítjuk. A sajttal és a mentával megszórva tálaljuk.

Fehérborral, gombából

Hozzávalók: 10 dkg szárított erdei gomba, 5 dkg vaj, 1 csokor újhagyma, 50 dkg csiperkegomba, 1/2 dl száraz fehérbor, só, bors, 1,2 dl cukrozatlan habtejszín

Profimedia

Elkészítés: A szárított erdei gombát langyos vízbe áztatjuk. A vajat felforrósítjuk, és megfonnyasztjuk rajta a megtisztított, felkarikázott újhagymát. Beleforgatjuk a megtisztított, feldarabolt csiperkét, a leszűrt erdei gombával együtt, és kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a bort, néhány percig forraljuk, majd felöntjük 8 dl vízzel. Megsózzuk, megborsozzuk és felforraljuk. Ezután közepes lángon, lefedve 30 percig főzzük. A levest botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt. Végül ismét megsózzuk és megborsozzuk. Egy kevés tejszínnel meglocsolva, továbbá némi borssal meghintve kínáljuk.

 

Vörös lencséből

Hozzávalók: 20 dkg vörös lencse, 2 ek. vaj vagy olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 db kaliforniai paprika, 4 gerezd fokhagyma, 2 db sárgarépa, 2 db paradicsom, 1,2 l alaplé, 1 tk. gyömbér, 1 tk. római kömény, 1/2 tk. kurkuma, 1/4 tk. Cayenne-bors, só, petrezselyem vagy koriander

Profimedia

Elkészítés: Nagyobb fazékban a vajat közepes lángon megolvasztjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, felaprított hagymát, a felkockázott paprikát és az áttört fokhagymát, majd lassú tűzön pár percig pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított és vékonyra karikázott sárgarépát és a felkockázott paradicsomot, párat kavarunk rajta, beletesszük a fűszereket, majd a lencsét, és felöntjük a húslével. Amikor felforrt, takarékra állítjuk a hőfokot, és fedő nélkül körülbelül 25 percig főzzük, vagy amíg a lencse teljesen puhára fő. Botmixerrel pürésítjük, és visszatesszük az edénybe, lassú tűzön még néhány percig főzzük, amíg kellőképpen besűrűsödik.

Kapcsolódó Cikkek