2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Életmód

A kávézás jótékony hatású szenvedély

A rendszeresen kávézók bélmikrobiomja egészségesebb, mint azoké, aki alig vagy egyáltalán nem isznak kávét – állapította meg egy új amerikai tanulmány.

A bél baktériumflórájára is kedvező hatással van – Profimedia

Az utóbbi években számos tanulmány demonstrálta a kávéfogyasztás és az egészségi kockázatok csökkenése közötti kapcsolatot. Például bizonyították, hogy a 2-es típusú diabétesz, bizonyos típusú rákok és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti a kávéfogyasztás. A Medical Xpress tudományos portálon ismertetett új kutatás kimutatta, hogy a kávézás a bél baktériumflórájára is kedvező hatással van. „Még mindig nem tudunk eleget arról, hogy a baktériumok és a testünk milyen kölcsönhatásban vannak egymással, és ez milyen hatást gyakorol az egészségünkre” – fogalmazott a kutatást vezető Li Csiao, a houstoni Baylor Gyógyászati Kollégium gasztroenterológiai professzora, aki a kutatás eredményeit az Amerikai Gasztroenterológiai Kollégium éves gyűlésén mutatta be San Antonióban, arra biztatva a kávézókat, hogy hódoljanak szenvedélyüknek. A kutatásban részt vevő 34 páciens naponta két vagy több pohár kávét fogyasztott a mintavételt megelőző évben. A tanulmány szerint a csoport bélmikrobiomja egészségesebb volt, mint azoké, akik egy kávét ittak, vagy egyáltalán nem kávéztak.


Profimedia

Kik kerüljék?

A két-három csésze kávé az arra hajlamosaknál magas vérnyomást okozhat. Amíg a várandósságra és a magzat növekedésére gyakorolt hatása nem tisztázódik, napi három csészénél több kávé fogyasztása nem javasolt a kismamáknak. A koffein számos gyógyszer felszívódását és a szervezeten belüli további sorsát befolyásolhatja. Nem javasolt például a vashiány pótlására szedett gyógyszerrel egy időben kávét inni. A kávé és a gyógyszerek esetleges kölcsönhatásairól az egyes készítmények betegtájékoztatóit érdemes tanulmányozni – olvasható a Webbetegen.

Kapcsolódó Cikkek