2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

PR

A közös játéknak nem lehet akadálya

Óbuda, Veszprém és Miskolc után most a VIII. kerületben, Újpesten és Pécsett adtak át olyan játszóteret, ahol az ép és a fogyatékossággal élő gyerekek együtt élvezhetik a játék örömeit. Mindez a Szerencsejáték Zrt. támogatásával jött létre, a társaság ugyanis vallja: „Nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt!”

A nemzeti lottótársaság felelős állami vállalatként kiemelten nagy hangsúlyt fektet a fogyatékossággal élő gyermekek segítésére. Ezért is döntött úgy, hogy a 2017-ben kibocsátott Nagykarácsony sorsjegy bevételeinek egy részét közösségi célra fordítja, és országszerte befogadó játszótereket épít.


– Reményeink szerint ezen az új, Cifra Palota elnevezésű játszótéren sok boldog és mosolygós gyereket fogunk látni a jövőben, akik játék közben megismerhetik, kiismerhetik egymást, és felismerhetik, hogy több köti össze őket, mint ami elválasztja – foglalta össze A játék összeköt! program legfőbb üzenetét dr. Czepek Gábor, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója a józsefvárosi játszótér átadásán.

– Nagy öröm számomra, hogy Józsefváros egy újabb, modern, korszerű, az itt élő gyerekek számára jól felszerelt játszótérrel gazdagodott. Ide minden VIII. kerületi szülő bátran hozhatja a családját, hisz az sem számít, ha valaki mozgásában korlátozott – mondta dr. Sára Botond.


Október 3-án Újpesten pedig a Kincses Sziget elnevezésű inkluzív játszótér nyitotta meg kapuit.

– Az újpesti közösség erős, és ebbe beletartoznak a fogyatékossággal élő honfitársaink, felnőttek, gyerekek egyaránt – mondta el Wintermantel Zsolt, Újpest önkormányzatának polgármestere. – A mi feladatunk, hogy minden lehetséges eszközzel törekedjünk az esélyegyenlőség biztosítására. Kívánom, hogy a most átadott játszótér sok örömet szerezzen a környéken élő gyermekeknek!

Nem állnak meg!

A játék összeköt! programnak köszönhetően az idei évben rövidesen nyolcra bővül ezeknek a különleges közösségi tereknek a száma, több ezer gyermek és szüleik örömére. Azonban itt sem kívánunk megállni, és terveink szerint hamarosan meghirdetjük következő programunkat is. Büszke vagyok rá, hogy társaságunk egy ilyen kiemelkedően jelentős társadalmi ügyben vállal kulcsfontosságú szerepet, egyben bízom benne, hogy példánk követőkre talál, így mind több fogyatékossággal élő és ép gyermek tud majd együtt játszva közös élményeket szerezni, hiszen „Nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt!” – hangsúlyozta Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere beszédében elmondta: Pécsett 2010-ben, az Európa Kulturális Fővárosa program évében fogalmazódott meg az igény, hogy egyre több játszóteret újítsanak fel a mai kor igényeinek megfelelően.

Jó az irány!

A 37 éves Zoltánnak édesapaként kiemelten fontos, hogy kislányát gond nélkül el tudja vinni egy játszótérre.

– Az egyik legalapvetőbb szempont az akadálymentes bejutás, ami itt tökéletesen meg van oldva. Szintén fontos a játékok megközelíthetősége, hogy könnyen oda tudjak menni hozzá hintázás és homokozás közben. A lányom makkegészséges, de mivel én kerekesszékes vagyok, nagyon hamar megtanulta, mit jelent a segítségnyújtás és az elfogadás. Ez egy ilyen típusú játszótéren is elengedhetetlen, és szerencsére azt tapasztalom, hogy a társadalmunk jó irányba halad, az épek egyre inkább együtt tudnak élni a mozgásukban korlátozott emberekkel – árulta el a Lokálnak Zoltán, aki munkája során is akadálymentesített terek kialakításán dolgozik, így a játszótér átadóján ő mutatta meg, mi hogyan működik.

Ilyen egy térdszabad, kézmagasságban lévő homokozó (Fotó: Máté Krisztián)

Akadálymentes játszóház, amin könnyű átgurulni (Fotó: Máté Krisztián)

Itt nemcsak játszani, hanem zenélni is lehet
(Fotó: Máté Krisztián)

Társasjátékra fel! (Fotó: Máté Krisztián)

A gerincbiztos hinta jó móka (Fotó: Máté Krisztián)

 

 

 

A pécsi, Béke parki játszótéren a speciális körforgó teljesen síkba van helyezve, így kerekes székesek vagy járásukban korlátozottak is könnyedén meg tudják közelíteni és tudják használni

Kapcsolódó Cikkek