EUR: 332,15 Ft
CHF: 301,43 Ft
2019. október 16., szerda
Gál

Belföld

Aranykorát éli Budapest

Tarlós István 2010-es megválasztása óta egyértelműen aranykorát éli Budapest, köszönhetően az erős és profi városvezetőnek. A rengeteg fejlesztés mellett virágzik a kultúra, a turizmus, ráadásul soha nem volt ennyire biztonságos a főváros. Nem csoda, ha Budapest idén két rangos elismerésben is részesült: a kontinens legjobb úti célja és a legélhetőbb kelet-európai város címet is megkapta. Vasárnap arról is döntünk, hogy Tarlós István főpolgármester vezetésével folytatódjanak-e ezek a pozitív folyamatok. 

Egyre nagyobb a biztonság


A kormány erőfeszítéseinek hála Magyarország védve van a migrációtól, így Budapest a terrorizmus veszélyének sincs annyira kitéve, mint Berlin, London vagy Párizs. A fővárosban az előző évhez képest tíz százalékkal, 2010 óta pedig a felére esett vissza a bűncselekmények száma. Tarlós István 2 milliárd forintot fordít a főváros közbiztonságának fenntartására. A Századvég korábbi elemzése szerint míg például Londonban brutálisan megnőtt a bűnesetek száma, addig Budapest egyre biztonságosabb. A biztonság miatt a turisták is imádják fővárosunkat, és csúcsokat dönt a turisztikai ágazat.

Rangos díjakat nyert a főváros


Egy év eleji felmérés szavazatai alapján Budapest nyerte el a legjobb úti cél díját. – A kormány és a főváros vezetése elkötelezett a mellett, hogy Budapestet élhető, szerethető és egészségesen fejlődő várossá tegye – jelentette ki Tarlós István. Szerinte az elismerés azért különösen fontos, mert kiérdemléséhez a világ minden tájáról érkező több tízezer utazó szavazata volt szükséges. – A kivételes elismerés tíz év munkájának a gyümölcse, ez idő alatt Budapest Európa egyik legvonzóbb és legjobb életminőségű városa lett, amely befektetőket, vállalkozásokat és utazókat vonz a világ minden részéről – tette hozzá a főpolgármester. Budapest olyan városokat utasított maga mögé, mint Párizs, Athén, London vagy Firenze.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere (j) átveszi a „Budapest az európai legjobb úti cél” díjat Maximilien Lejeune-től (b), a European Best Destination vezetőjétől

 

Emellett a neves brit gazdasági szaklap, az Economist felmérése alapján Budapest a kelet-európai régió legélhetőbb városa. A lap 140 nagyváros életminőségét vizsgálta, 30 pontból álló szempontrendszer alapján, így a politikai és társadalmi stabilitás, a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a környezet, valamint az infrastruktúra szemszögéből. Budapest több mint 90 ponttal lett a kelet-európai mezőny legjobbja, nagy fölénnyel megelőzve Prágát és Moszkvát.

Folyamatosan fejlesztik a kórházakat

A 2026-ig tartó Egészséges Budapest Program keretében 700 milliárd forintból valósítják meg a budapesti és Pest megyei egészségügyi intézmények diagnosztikai és terápiás műszerparkjának megújítását, ráadásul a régióban négy centrumkórházat is kialakítanak. A programra a kormány 2017-ben 40 milliárd, 2018-ban 30 milliárd, idén pedig 41,9 milliárd forintot fordított.

 

Virágzik a turizmus

Az év első felében több mint 2,5 millió vendég 5,8 millió vendégéjszakát töltött nálunk. – Budapest egy márka, amely ma már világszínvonalon teljesít – mondta a Lokálnak a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ igazgatója, Bán Teodóra. – Az ideérkező vendégek és vendégéjszakák tekintetében sikerült átlépnünk azt az álomhatárt, amely 5–10 éve még távolinak tűnt. Ez minden budapesti polgár számára jó hír, hiszen a turisták által elköltött pénz visszaforgatódik a városi fejlesztésekbe, de a turizmusnak a munkahelyteremtésben is fontos szerepe van – szögezte le az ügyvezető. A budapesti turizmus teljesítménye 2010 óta töretlenül nő. Az év első felében több mint 2,5 millió turista 5,8 millió vendégéjszakát töltött nálunk a kereskedelmi szálláshelyeken, ami rekordnak számít.

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

 

Egymást érik a fejlesztések

Soha nem látott fejlődés jellemzi a fővárost, se szeri, se száma a fejlesztéseknek, felújításoknak. Évtizedes csúszás után, 2014-ben adta át Orbán Viktor és Tarlós István a 4-es metrót, jelenleg a 3-as metró felújítása tart, az északi szakaszt márciusban adta át a főpolgármester. Ezenkívül megújultak az 1-es, a 3-as és a budai fonódó villamosok, de a BKV-kishajók (újra)indulása és a reptéri buszjárat elindulása is mind a Tarlós-érához köthető.

M3 metró felújítás, átadás, Tarlós István(Fotó: Máté Krisztián)

Ezenkívül konszolidálták a BKV-t, emelték az ott dolgozók bérét, folyamatosan újítják meg a közlekedési vállalat gépparkját (több száz busz, 36 új Solaris troli, 47 új CAF villamos). A MOL Bubi kerékpárkölcsönző mellett 100 kilométer új kerékpárút épült, 10 ezer fát ültettek, és 2700 P+R parkolót hoztak létre. Rendeletben szabályozták a taxizást, megszüntetik a repülőtéri zajszennyezést. Budapest csatornázottsága és szennyvíztisztítása csaknem elérte a száz százalékot. Felújították a fürdőket. Megújult a Széll Kálmán tér, a Margitsziget, az állatkert és a műjégpálya.
A fejlődés nem áll meg
Tarlós István korábban bejelentette, hogy Budapestnek már 700 milliárd forintnyi elfogadott fejlesztési projektje van a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán keresztül. Ezek között szerepel:
 • a Lánchíd és környékének felújítása,
 • BKV-járműcserék,
 • a Blaha Lujza tér felújítása,
 • a Széna tér felújítása,
 • kerékpárutak fejlesztése,
 • a ferihegyi gyorsforgalmi út felújítása,
 • az aquincumi híd,
 • a 3-as metró felújításának folytatása, a metrókocsik klimatizálása,
 • a Liget Budapest Projekt folytatása.

 

Kulturális nagyhatalom

Budapesten egyértelműen virágzik a kultúra is, hiszen a magyar kormány egyre több forrást biztosít erre a célra. Az érdeklődők számos program közül választhatnak, a Színházak Éjszakáját, illetve a Múzeumok Éjszakáját is megrendezték. Tarlós István szerint egy magára valamit is adó város nem hanyagolhatja el a kultúrát.

Erős gazdaság

Soha nem látott ütemben fejlődik Budapest, amióta elfogadták a főváros gazdaságstratégiáját – jelentette ki Tarlós István. A cél, hogy Budapest 2030-ra Közép-Európa vezető gazdasági térsége legyen. Elmondta, hogy 2010-ben sem Magyarországon, sem Budapesten nem volt GDP-növekedés, míg 2019 második negyedévében a magyar növekedés Európában az egyik legmagasabb, 5,1 százalék, és Budapesten termelik meg a magyar GDP mintegy 37 százalékát.

Tarlós István, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (Fotó: Máté Krisztián)

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Dagad a kispesti mutyibotrány

  Dagad a kispesti mutyibotrány

  Ismeretlen tettes ellen gazdasági vesztegetés bűntette miatt nyomozást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Hír TV-hez jutott hangfelvételek alaján, amelyeken Lackner Csaba kispeti szocialista képviselő arról beszél, hogy aki az önkormányzati politikában nem keres meg évente 100 millió forintot, az szerinte hülye, közben pedig egy fehér poros zacskót tart a kezében.

 • Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

  Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

  Kilép a Fideszből Borkai Zsolt, Győr vasárnap újraválasztott polgármestere. A kínos botrányba keveredett politikus sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy függetlenként irányítja a következő öt évben a megyeszékhelyet.