2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Sport

Atlétáink kiállnak a budapesti vb mellett

Több magyar atléta kampányt indított, amelyben kiállnak a sportág jövője és a 2023-as budapesti világbajnokság mellett. A kezdeményezéshez a magyar szövetség is csatlakozott, amely szerint ugyan még senki sem mondta, hogy Budapest ne rendezzen vb-t, de azt szeretnék, hogy ez ne is forduljon meg senki fejében.

Tavaly decemberben döntötte el a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, hogy Budapest rendezheti a 2023-as szabadtéri világbajnokságot. Magyarország először adhatna otthont a világ harmadik legnagyobb sporteseményének, amelynek elsődleges helyszínét a Rákóczi hídtól délre, a IX. kerületi Kvassay-zsilip melletti telken, a Vituki volt telepén felépítendő Nemzeti Atlétikai Központ adná, ami lendületbe hozhatná egész Dél-Pest és Észak-Csepel városfejlesztéseit. Karácsony Gergely főpolgármester a stadionstop néven elhíresült programjában elállna az új atlétikai stadion felépítésétől, de legalábbis népszavazásra bocsátaná annak sorsát. A Kúria szerint lehet népszavazást tartani az új stadionról.


Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy az újonnan megválasztott fővárosi önkormányzat leállíthatja azokat a beruházásokat, amelyekkel nem ért egyet. Világos állásfoglalást várnak Karácsony Gergely főpolgármestertől azzal kapcsolatban, hogy támogatja-e a már elnyert világesemények megrendezését, amelyek közé tartozik az atlétikai vb és a 2022-es kézilabda Európa-bajnokság is.

Közben több magyar sportoló szintén kampányt indított a budapesti vb megrendezéséért.


Baji Balázs (gátfutó, vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes)

„Elbizonytalanított a jelenlegi helyzet, és megijedtem attól, hogy a budapesti világbajnokság és vele együtt az atlétika jövője veszélybe kerül. Fontosnak érzem, hogy a végleges döntés előtt mindenki tudja, hogy mit jelent számunkra a hazai rendezésű esemény, és azt is, hogy az atlétikának, amely Magyarország ötödik legsikeresebb sportága, nincs igazi otthona, edzőközpontja, nemhogy nemzetközi eseményekre alkalmas létesítménye. (…) Mutassuk meg, hányan szeretik az atlétikát, és fogjunk össze a jó ügyért!” – írta Facebook-oldalán Baji.

(MTI/EPA/Will Oliver)

 

Márton Anita (súlylökő, olimpiai bronzérmes, vb-ezüstérmes)

„Tavaly kétszer éreztem magam a fellegekben. Először Birminghamben, amikor megszereztem a magyar atlétika első világbajnoki aranyérmét. Másodszor amikor Budapest elnyerte a 2023-as vb rendezési jogát. A pályázat során – amelynek én is aktív részese voltam – legalább úgy küzdöttem, mintha a dobókörben álltam volna. Küzdöttem nemcsak a vb-ért, nemcsak egy végre használható edzőközpontért, hanem az egész hazai atlétikáért” – fogalmazott közösségi oldalán Márton Anita.

(MTI/AP/Matthias Schrader)

Krizsán Xénia (hétpróbázó,  junior vb-ezüstérmes)

„Versenyeztem itthon, tudom, mennyi pluszt jelent a közönség buzdítása, de a vb az mégis más. Pár napja azonban elkezdtem kapni a kérdéseket: Xéni, nem félsz, hogy bukik a vb? Hogy hiába hittem, mégis máshol rendezik? Igazából erre nem tudok mit felelni, nem vagyok politikus, hanem sportoló. Nekem nincs jobb- vagy baloldali buzdítás, számomra csak EGY közönség van. A hazai pálya. Ahol mindent beleadok” – írta le érzéseit Krizsán Xénia.

 

Kozák Luca (gátfutó, junior Eb-bronzérmes)

„Amikor megtudtam, hogy Budapest rendezi 2023-ban a világbajnokságot, tényleg a legboldogabb ember voltam a világon. Örültem, hogy egyszer itthon is rajthoz állhatok pályafutásom alatt nagy nemzetközi versenyen, és örültem, mert tudtam, hogy ez nemcsak nekem, de a magyar atlétikának is hatalmas lehetőség. Őszintén bízom benne, hogy 2023-ban Budapesten láthattok majd versenyezni a vb-n, és átélhetem azt az érzést, amit kicsiben a Gyulai Memorialon átélek már egy pár éve” – írta Kozák Luca.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek