EUR: 332,13 Ft
CHF: 301,82 Ft
2019. október 16., szerda
Gál

Egyéb Nyíregyháza

Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

Nyíregyházán, az evangélikus templomban emlékeztek az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján. Több száz középiskolás diák, állami és egyházi vezetők, civil emberek gyűltek össze, hogy tisztelegjenek a kegyetlen ősz áldozatai előtt. 

Nyíregyháza Önkormányzata, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és a Városvédő Egyesület szervezte az Aradi Vértanúk előtt tisztelgő szertartást. A város alpolgármestere beszélt nemcsak a jeles évfordulóról, de a nyíregyházi hagyományokról is, melyet sok évvel ezelőtt a Városvédő Egyesület helytörténészei kutattak fel.


– Vasárnap lesz 170 éve, hogy Aradon a hajnali óráktól kezdve megkezdték a 13 honvédtábornoknak a kivégzését. Itt Nyíregyházán, mint az ország más területén a ’48-49-es forradalom és szabadságharc bukása után nem volt szabad emlékezni. Mindenki csak otthon tette ezt, és csak a kiegyezés után nyílt arra lehetőség, hogy azokra a hősökre, halottakra emlékezzenek itt az evangélikus templomban, mivel ez Nyíregyháza legnagyobb temploma, több száz fő befogadására képes. Innen indul el egyébként a 48-as zászlóalj a háborúba, és ide is érkezik vissza a szabadságharc bukása után – mondta el dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • Mi lesz a kultúrával?

  Mi lesz a kultúrával?

  Botka László ebben az időpontban és helyszínen fogja megtartani kampányzáró rendezvényét, ezért marad el a Chili Weekend.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.