2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb Nyíregyháza

Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

Nyíregyházán, az evangélikus templomban emlékeztek az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján. Több száz középiskolás diák, állami és egyházi vezetők, civil emberek gyűltek össze, hogy tisztelegjenek a kegyetlen ősz áldozatai előtt. 

Nyíregyháza Önkormányzata, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és a Városvédő Egyesület szervezte az Aradi Vértanúk előtt tisztelgő szertartást. A város alpolgármestere beszélt nemcsak a jeles évfordulóról, de a nyíregyházi hagyományokról is, melyet sok évvel ezelőtt a Városvédő Egyesület helytörténészei kutattak fel.


– Vasárnap lesz 170 éve, hogy Aradon a hajnali óráktól kezdve megkezdték a 13 honvédtábornoknak a kivégzését. Itt Nyíregyházán, mint az ország más területén a ’48-49-es forradalom és szabadságharc bukása után nem volt szabad emlékezni. Mindenki csak otthon tette ezt, és csak a kiegyezés után nyílt arra lehetőség, hogy azokra a hősökre, halottakra emlékezzenek itt az evangélikus templomban, mivel ez Nyíregyháza legnagyobb temploma, több száz fő befogadására képes. Innen indul el egyébként a 48-as zászlóalj a háborúba, és ide is érkezik vissza a szabadságharc bukása után – mondta el dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.