EUR: 363,56 Ft
CHF: 344,34 Ft
2020. április 07., kedd
Herman

Belföld

Az önkéntes tartalékos rendszer erősítésében számít Békés megyére a honvédelmi miniszter

Újabb katonai szervezetet Békés megyében nem terveznek létrehozni, de az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésében, a hazafias honvédelmi nevelés erősítésében számítanak a térségre – jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Békéscsabán, sajtótájékoztatón.

Benkő Tibor, miután a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot ismertette a Békés Megyei Kormányhivatalban tartott előadásában, kifejtette, a katonautánpótlásban számítanak a megyére, ugyanis számos oktatási intézmény és szakképzési centrum van itt, ahol a hazafias honvédelmi nevelést népszerűsíteni lehet.


Közölte, céljuk, hogy minden járásban legalább egy századnyi, minden megyében pedig egy ezrednyi önkéntes tartalékos egység alakuljon meg.

Hangsúlyozta, szeretnék bemutatni a fiataloknak, hogy mit jelent a haza, a haza iránti hűség, a lojalitás, a bajtársiasság, azt, hogy ezen alapértékek nélkül nem létezik a társadalom; ezért is megy el a megyék mellett több egyetemre ismertetni a programot.


A Zrínyi 2026 nemcsak komplex haderőfejlesztési program, nemcsak a technika fejlesztéséről szól, hanem a katonáról, azaz az emberről és a társadalomról is – húzta alá.

Benkő Tibor az MTI kérdésére válaszolva kifejtette, a megyében, Gyulán épít az Airbus egy helikopteralkatrész-gyártó üzemet, a honvédség pedig nemrég több Airbus-helikopter és csapatszállító beszerzéséről döntött, novemberben ezek közül négy H125M típusú könnyű helikopter várhatóan meg is érkezik Szolnokra.

A tárcavezető a napokban nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánított gyulai Airbus-üzemről úgy fogalmazott: a csütörtöki nap után úgy érzi, “itt másra is lesz lehetőség”.

Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott elmondta, a kiemeltté nyilvánított Airbus-beruházás koordinálásáért személyesen ő felel, “ez a biztosíték arra, hogy az eljárások gyorsak, hatékonyak lesznek”.

Benkő Tibor utalt arra, hogy szívesen venné, ha a békési vezetők kezdeményeznék egy honvédelmi középiskola és kollégium felállítását és működtetését, amely a megyei katonai képzés lehetőségének alapját adná. Takács Árpád erre úgy reagált: nem zárkózik el ettől.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Magyarország jól tartja magát

  Magyarország jól tartja magát

  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn, napirend előtt szólalt fel az Országgyűlésben, ahol a koronavírus-járvány elleni védekezésképpen meghozott intézkedések és az összefogás fontosságáról beszélt.

 • 78 százalék elégedett a kormánnyal

  78 százalék elégedett a kormánnyal

  Bő három héttel a veszélyhelyzet kihirdetése után is töretlen a magyar kormány koronavírus elleni intézkedéseivel való elégedettség – derül ki a Nézőpont Intézet szombaton véget ért heti kutatásából.

 • Operatív törzs: Tartsák be a budapestiek a szabályokat!

  Operatív törzs: Tartsák be a budapestiek a szabályokat!

  Az operatív törzs arra kéri a budapestieket, hogy tartsák be a kijárási korlátozás szabályait a járvány lassítása érdekében. Müller Cecília országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy az összes megbetegedés – 744 fertőzött és 38 elhunyt – kétharmada a fővárosban és Pest megyében fordul elő.