EUR: 334,34 Ft
CHF: 311,04 Ft
2020. január 22., szerda
Artúr, Vince

Egyéb Győr

Béke és biztonság mindenek felett

A honvédség teljes modernizációjáról tartott tájékoztató előadást dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter nemrég a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalban.

Likócsi laktanya

1976-ban építették, a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednek ad otthont. Létszámuk jelenleg az egyenruhás és a civil állományt is figyelembe véve 660 fő körül van.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalban tartott előadást
Fotó: O. Jakócs Péter

A tárcavezető hangsúlyozta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elsődleges célja, hogy biztosítsa a békét és a biztonságot. Indoklásként felhozta, hogy hazánktól távolabb és közelebb is konfliktushelyzetek vannak: egyre gyakoribbak a terrortámadások, az illegális migráció, és a kibertérből is érkeznek támadások. Ezek elhárítására csak egy felkészült, jól felszerelt, esküjéhez hű katonákból álló hadsereg képes, amelynek regionális szinten is meg kell erősödnie. A Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program pontosan erre jött létre.


Hazánktól távolabb és közelebb is konfliktushelyzetek vannak
Fotó: O. Jakócs Péter

Kitért a kiskunfélegyházi fegyvergyár megnyitására is, ahol korszerű fegyverek készülnek. Az Európában fellelhető legmodernebb eszközöket és járműveket rendeltük meg, amelyek a kor minden követelményének megfelelnek. Ezekre szükség van ahhoz, hogy Magyarország békéjét és biztonságát megőrizzük.

Elhangzott a katonai hivatásra való nevelés fontossága is, hiszen a hadsereg létszámát fokozatosan növelni szeretnék, az önkéntes tartalékosok felszerelésével együtt.


Az MH. 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj önkéntes területvédelmi tartalékos katonái a győri Lovas Nemzetőr Napon
Fotó: MekliZ Fotóstúdió

– Az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerhez egyre több olyan ember csatlakozik, akik civil hivatásuk mellett fontosnak érzik a haza védelmét, ezért elköteleződnek a honvédséggel – mondta a tárcavezető.

Önkéntes Területvédelmi Tartalékos állomány

Jelenleg közel 9000 fő teljesít önkéntes katonai szolgálatot, 2026-ra a cél elérni a 20 ezer felszerelőt.

A területvédelmi tartalékos katonák kiképzéséért felelős századok jelenleg (területi alapon) két parancsnokság alá tartoznak, az egyik Székesfehérváron, a másik Nyíregyházán található. A céljuk, hogy hazánk minden járásában felállíthassanak egy századnyi kiképzett önkéntes területvédelmi katonát, akik ha kell, katasztrófahelyzetben és különleges jogrendi helyzetben is helyt álljanak.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonákat a katasztrófahelyzeteknél való helytállásra is felkészítik
Fotó: MekliZ Fotóstúdió

– A kormány támogatása folyamatos. Ezen túlmenően a társadalom támogatása is szükséges ahhoz, hogy a modern Magyar Honvédség kialakítására felépített terveink megvalósuljanak, katonáink pedig elismert tagjai legyenek a magyarok közösségének – zárta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.