EUR: 332,15 Ft
CHF: 301,43 Ft
2019. október 16., szerda
Gál

Belföld

Budapesten hoz létre intézetet a CDI

A számos kereszténydemokrata pártot tömörítő CDI pártszervezet budapesti székhellyel egy intézetet hoz létre, amelynek feladata, hogy “politikai és intellektuális munícióval lássa el a tagpártokat” – mondta Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetének vezetője a közmédiának pénteken Rómában.

A politikus részt vett a CDI – amely 1999-ig a Kereszténydemokrata Internacionálé nevet viselte – rendezvényén. A CDI – amelynek egyik alelnöki tisztségét Orbán Viktor miniszterelnök tölti be – az olasz fővárosban tartja vezetőségi ülését.


Németh Zsolt közölte: tavaly február óta, amikor Budapesten tartotta a vezetőségi ülését a CDI, látványos növekedés, megerősödés jellemzi ezt a nemzetközi pártszervezetet Afrikában, Ázsiában, Európában, Amerikában, továbbá a Kárpát-medencében is, hiszen határon túli magyar pártok is a részei. Ennek a növekedésnek ma egy nagyon fontos állomásához érkeztek a budapesti intézet létrehozásával, hogy a szervezet megerősödési folyamata az elkövetkező években kiteljesedhessen – fogalmazott.

Emlékeztetett: a tavalyi budapesti ülésen már felmerült az intézet létrehozásának a gondolata, majd novemberben Afrikában tartották a következő ülést, amelyen egy munkacsoportot állítottak fel. Ez a munkacsoport több ülést tartott, és a jelentése alapján döntést hozott a CDI az intézet megalapításáról – közölte.


Kifejtette: az intézet részben azzal fog foglalkozni, hogy erősítse a tagszervezetek pártszerű működését, és hasonlóan fontos, hogy egy olyan politikai iránymutatást nyújt a majd a tagpártoknak, amely a napi politikánál mélyebben foglalkozik a nemzetközi válságokkal és a nemzetközi kapcsolatokkal.

Németh Zsolt kitért rá: a mostani ülésen is megvitatták a venezuelai, a kubai és az ecuadori, továbbá a libanoni és a szíriai helyzetet, valamint afrikai ügyekről is tárgyaltak.

Azt is mondta: Orbán Viktor az ülésen beszámolt arról, hogy miként alakul az európai uniós intézmények felállása az európai parlamenti választások után, valamint beszélt a magyarországi és a közép-európai helyzetről is. A kormányfő hangsúlyozta, hogy “kulcsfontosságú lenne” az Európai Néppárton belül – amely egyébként a CDI-nek tagszervezete – a szolidaritás megerősítése, hiszen az elmúlt időben a magyar biztosjelölt elutasítása “ennek az egységnek a hiányával is részben magyarázható” – mondta Németh Zsolt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Dagad a kispesti mutyibotrány

    Dagad a kispesti mutyibotrány

    Ismeretlen tettes ellen gazdasági vesztegetés bűntette miatt nyomozást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Hír TV-hez jutott hangfelvételek alaján, amelyeken Lackner Csaba kispeti szocialista képviselő arról beszél, hogy aki az önkormányzati politikában nem keres meg évente 100 millió forintot, az szerinte hülye, közben pedig egy fehér poros zacskót tart a kezében.

  • Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

    Borkai Zsolt kilépett a Fideszből

    Kilép a Fideszből Borkai Zsolt, Győr vasárnap újraválasztott polgármestere. A kínos botrányba keveredett politikus sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy függetlenként irányítja a következő öt évben a megyeszékhelyet.