EUR: 334,07 Ft
CHF: 304,50 Ft
2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Életmód

Csirkemáj-bolondítás kezdőknek és haladóknak

A csirkemáj az egyik legnagyobb megújulóbajnok a konyhában. Már nagyanyáink receptfüzetében is számos étel lelke volt, és a modern konyha is elképzelhetetlen nélküle.

Credit line: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

Gránátalmaszirupos


Hozzávalók: 500 gramm csirkemáj, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj, 3 evőkanál gránátalmaszirup, 1 teáskanál cukor, ízlés szerint só

Elkészítés: A májat megtisztítjuk. Egy serpenyőt nagyon forróra hevítünk, beleöntjük az olajat, hirtelen kisütjük a májat. Ha megsült, kiszedjük, félretesszük. A serpenyőbe vajat teszünk,  felolvasztjuk, belekeverjük a felaprított fokhagymát, és kis lángon fél percig melegítjük. Hozzáadjuk a szirupot, a cukrot, és összeforraljuk. Visszatesszük a szószba a májat, összeforgatjuk, végül sózzuk. Friss gránátalmamagokkal szórjuk meg, és azonnal tálaljuk.


Profimedia

Pástétom tokajival

Hozzávalók: 2 ek. olaj (vagy sertészsír), 1 fej vöröshagyma, 50 dkg csirkemáj, 1 dl tokaji aszú (vagy más desszertbor), 1 csipet szárított majoránna, 1 csipet őrölt fekete bors, 1 csipet só, 5 dkg vaj, 3 dkg mazsola, bagett, kápiapaprika

Elkészítés: Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, vagy megolvasztjuk a zsírt, és üvegesre pároljuk rajta a megtisztított, apróra kockázott vöröshagymát. A csirkemájat megmossuk, lehártyázzuk, feldaraboljuk, és a serpenyőbe tesszük. Átforgatjuk a zsiradékon, hogy kérget kapjon, majd felöntjük az aszúval. Nagy lángon elpárologtatjuk a bort, és sütjük a májat egészen addig, amíg a közepe is teljesen átsül. Közben majoránnával és borssal ízesítjük, majd ha elkészült, megsózzuk. A langyos májat turmixgépbe tesszük a vajjal együtt, és krémesre daráljuk. Jól záródó üvegbe tesszük, a tetejét megszórjuk a mazsolával. Bagettszeletekre kenve, kápiapaprika-kockákkal megszórva tálaljuk.

Tejfölös leves

Hozzávalók: 1 répa, 1 marék kukorica, 1 marék borsó, 1 burgonya, 2 db csirkemáj, 2–4 cikk fokhagyma, 1 ek. szójaszósz, 1 kis pohár tejföl, kapor/tárkony

Elkészítés: Megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk a zöldségeket. A burgonyát, répát, kukoricát és borsót együtt is feltehetjük főni. Felöntéshez használhatunk levesalapot, megmaradt húslevest. Megtisztítjuk a fokhagymát, fokhagymanyomón átpréseljük (vagy apróra vágjuk), ha kész, a felét hozzáadjuk a leveshez. Hozzáadjuk a szójaszószt. A csirkemájat is felkockázzuk. Amint kész a burgonya, hozzáadjuk a májat is. Ennek nem kell sok főzés, amíg előkészítjük a tejfölt, készre fő. Beletesszük a fokhagyma megmaradt részét. A tejfölt simára keverjük egy merőkanál lével a levesből, majd ezt is hozzáadjuk. Rögtön utána jöhet a zöldfűszer, ízlés szerint akár kaporral, akár tárkonnyal is készíthető, mindkettő jól illik a levesbe.

Zöldfűszeres, édesburgonyás

Hozzávalók: 20 dkg csirkemáj, 1 db zöldhagyma, rozmaring, kakukkfű, majoránna, oregánó, metélőhagyma, 3-4 db kisebb édesburgonya, 1 db répa, 1 teáskanál vaj, 1/2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 evőkanál kókuszzsír vagy liba-/ kacsazsír, esetleg étolaj
Elkészítés: Tegyünk fel sós vizet melegedni a köretnek. Közben megpucoljuk az édesburgonyát és a répát, felkockázzuk, majd mehet a vízbe. Először a répa, azután, ha már 10-15 perce fő, mehet bele az édesburgonya. Addig főzzük, míg mindkét zöldség puha nem lesz, de ne főjön szét egyik sem. Közben megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldhagymát, és a zsiradékon alacsony hőfokon kezdjük el pirítani. Ne felejtsük el többször is megkavarni. Eközben előkészítjük a májat. Megmossuk, megtisztítjuk, és kb. 5-7 cm-es részekre vágjuk. A zöld epeutakat mindenképp távolítsuk el, mert keserű lesz! Ha friss zöldfűszerekkel dolgozunk, vágjuk össze, és amikor megpirult a hagyma, mehetnek bele a fűszerek, és picit hagyjuk pirulni ezeket is. Majd mehetnek az edénybe a májdarabok, azokat alacsony hőfokon fedő alatt kb. 10-15 percig sütjük, amíg már nem véres. Közben többször forgassuk át, és a végén a fedőt is levehetjük. Sót semmiképp se tegyünk rá ebben a fázisban! Ha megpuhult a krumpli és a répa, leöntjük róla a vizet. Krumplitörővel összetörjük, teszünk rá borsot és szükség esetén sót. Olvasszuk meg a vajat, és nyomjuk bele a fokhagymát, keverjük össze, majd ez is mehet bele a pürébe.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek