EUR: 330,90 Ft
CHF: 301,09 Ft
2019. október 19., szombat
Nándor

Belföld

Csődbe vitte Zuglót Karácsony

Drámai helyzetbe kerültek Zugló pénzügyei Karácsony Gergely polgármestersége alatt, a kerület gyakorlatilag csődközelbe került, milliárdos hiány, teljes káosz – derült ki a Ripost által megszerzett dokumentumokból. Vasárnap arról is dönteniük kell a budapestieknek, akarják-e, hogy a vezetésre teljesen alkalmatlan Karácsony Zugló után Budapestet is tönkretegye.

Karácsony alkalmatlanságát legjobban a Zuglóban kialakult helyzet bizonyítja. A Ripost megszerezte a zuglói önkormányzat pénzügyi bizottságának jegyzőkönyveit. Ebből kiderül, hogy a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltatónak helyiségbérleti díjak címén 800 millió forintos kinnlevősége van, ehhez hozzájön még a lakás- és közüzemi tartozásokból fennmaradt 900 millió forint, illetve a közterület-használati díjakból elmaradt 180 millió forint. Ezeknek a kétmilliárdos követeléseknek a behajtására viszont gyakorlatilag esély sincs, ugyanis az érintett cégek nagy része már vagy megszűnt, vagy éppen felszámolás alatt áll.


Papp Imre jegyző – aki korábban két Gyurcsány-kormányban is államtitkár volt – a dokumentumok tanúsága szerint azt mondta, hogy Zugló valójában hitelből él és a 2 milliárd forint a védőpajzs, ami a költségvetést hónapról hónapra életben tartja.

„Az csoda, hogy a zuglói költségvetés még működőképes” – fogalmazott Papp. Elmondta azt is, hogy több mint száz olyan döntés született, amelynek „a költségvetésben nem volt lába” – vagyis nem létező pénzt osztottak szét. Zugló konkrétan egy folyószámlahitelből élt. Amikor a bizottsági tagok azt hitték, ennél rosszabb már nem jöhet, a jegyző ezt mondta a jegyzőkönyv szerint:


„Zugló mindenről és mindenkitől lemaradt. Alföldi középvárosokban különb az egészségügy, különb az óvoda és a bölcsőde. Tényszerűen megállapítható, hogy Zugló iszonyatosan le van maradva.”

Egyértelmű kudarc Karácsony kampánya

Tarlós István győzelme várható a most vasárnapi önkormányzati választáson, a XXI. Század Intézet szakértői becslése alapján pedig jó eséllyel a Fővárosi Közgyűlés is kormánypárti többségű marad – írta a Magyar Nemzet.

„Míg a regnáló főpolgármester kampánya jól felépített és problémamentes volt, addig Karácsony Gergely botrányt botrányra halmozott, így még az ellenzéki szavazók jelentős része is alkalmatlannak tartja a főváros vezetésére. A kormánypárti szavazók ugyanakkor nem dőlhetnek hátra, csak a leadott voksok számítanak október 13-án” – olvasható az elemzésben.

 

Hazudozik Óbudáról

A fentiek után merő pofátlanság, hogy Karácsony az Indexnek a minap azt hazudta, hogy Tarlós 2006-ban „brutális adóssággal” adta át Óbudát Bús Balázsnak, aki azóta is a kerület kormánypárti polgármestere. Karácsony hazugságát Bús Balázs és Tarlós is cáfolta.

„Közismert, hogy Óbudát gyakorlatilag adósság nélkül adtam át 2006-ban. Sajnálom Karácsonyt. A jelek szerint maradék ítélőképességét is elveszítette. Úgy tűnik, mégis igaza lehet Puzsér Róbertnek. Karácsony nagyjából annyiszor hazudik, ahányszor megszólal” – fogalmazott Tarlós István.

 

Kocsis: Karácsony alkalmatlan!

Zugló gazdálkodása is Karácsony Gergely, ellenzéki főpolgármester-jelölt alkalmatlanságát bizonyítja – hangsúlyozta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. – A választók tegyék fel a kérdést, érdemes-e Budapest élére olyan embert ültetni Karácsony Gergely személyében, aki arra is alkalmatlan, hogy egy kerületi önkormányzatnál rendet tartson – fogalmazott.

A frakcióvezető utalt Karácsony Gergely szerdai interjújára, amelyben világossá tette, hogy felidegesíti, ha Zugló pénzügyeiről kell beszélnie. Kocsis Máté azt mondta, ezt meg is értik, hiszen önszántából nem válaszolt a kinnlevőségekre vonatkozó kérdésekre sem, a kifizetetlen számlákról szóló adatigényléseket pedig rendre figyelmen kívül hagyja.

Hozzátette, a mai napig tisztázatlan, hogy Zuglónak mekkora a kinnlevőségi állománya, és Karácsony Gergely a kerület adósságával összefüggésben is valótlanságot állít – mondta. Mindenki tudja, és képviselő-testületi anyagok is bizonyítják, hogy Zugló egy 2 milliárdos hitelkeretből „tengődik” egyik napról a másikra – mutatott rá Kocsis Máté.

Kocsis Máté példátlannak nevezte egy kerület életében, hogy volt olyan pillanat, amikor a zuglói önkormányzat számláján mindössze 50 millió forint volt.

Kitért továbbá arra, hogy Zugló az elmúlt években Karácsony Gergely polgármestersége alatt 2,5 milliárdos külső forrást hagyott elveszni vagy mert elügyetlenkedték a pályázatokat, vagy megkapták ugyan a forrást, de vissza kellett végül fizetni.

Emlékeztetett a parkolási ügyekre is, ezekről egész Budapest tud, de magyarázatot a mai napig nem kaptak arra, miért kell naponta egymillió forintot pluszban a zuglói parkolásba betenni. Az pedig hab a tortán, hogy azt az előterjesztést, amelyet Karácsony Gergely is megszavazatott a zuglói parkolás ingyenessé tételéről, a mai napig nem hajtották végre – mondta.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok november 6-án a budapesti Müpában.

 • Indul a 12. Nemzeti Vágta!

  Indul a 12. Nemzeti Vágta!

  A Nemzeti Lovas Díszegység bemutatójával, koszorúzási ünnepséggel, majd a versenysorozat ünnepélyes megnyitójával, a 72 versenyző település lovasának fogadalomtételével és az előfutamokkal kezdődik ma délben a 12.

 • Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek; felmérések szerint a 2 és 18 év közötti fiatalok több cukrot fogyasztanak a WHO által javasolt, a teljes kalóriabevitel tíz százalékánál – közölte Antal Emese dietetikus szombaton az M1 aktuális csatornán.

 • Erre figyeljen a hétvégén

  Erre figyeljen a hétvégén

  Rendezvények miatt több helyen is forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban a hétvégén. Szombaton és Vasárnap rendezik meg a 12. Nemzeti vágtát, amire már pénteken elkezdődik a készülődés, Budán pedig futóverseny miatt bonyolódik a közlekedés.