2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Belföld

Dagad a kispesti mutyibotrány

Több feljelentés született, és nyomozás is indult a kispesti korrupciós eset kapcsán. A választási kampány egyik legnagyobb botránya volt, amikor egy videófelvételen Karácsony Gergely kispesti jelöltje, az MSZP-s Lackner Csaba önkormányzati képviselő drogozás közben arról mesél, hogyan lopják szét a kerületet az ellenzékiek.

„Vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában is azt mondják, hogyha te évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy. És az is igaz, hogy az, aki jól csinálja, az igazából nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, meg olyan eladások vannak, ahonnan a külső vállalkozóktól jön vissza” – fogalmaz Lackner a korábban nyilvánosságra hozott felvételeken a Hír TV szerint. A videón az MSZP-s kokainnak látszó fehér port tart a kezében.


Később a Magyar Nemzet több hangfelvételt is nyilvánosságra hozott, amelyekből kiderült, hogyan mutyiztak és nyúltak le pénzeket az ellenzékiek Kispesten. Az egyiken például Lackner arról beszél, hogy egy mutyiból hárommilliót adott Gajda Péter MSZP-s polgármesternek, és 12 milliót Kránitz Krisztiánnak, a kispesti vagyonkezelő igazgatójának.

A vasárnapi önkormányzati választáson a fentiek ellenére győztek Karácsony jelöltjei: Gajda Pétert polgármesternek, Lackner Csabát önkormányzati képviselőnek választották.


d

A Magyar Nemzet és a Hír TV által megszerzett felvételek alapján korábban Tényi István költségvetési csalás gyanúja miatt tett feljelentést. A Pesti Srácok szerint a NAV elutasította a feljelentést, ám a Fővárosi Főügyészség úgy tájékoztatta az oldalt, hogy hivatali visszaélés és kábítószerrel visszaélés miatt a dokumentumot az adóhatóság a BRFK-hoz továbbította.

Az ügyben a Transparency International is feljelentést tett. A szervezet közölte: ha a kiszivárgott felvételek valódiak, akkor joggal feltételezhető, hogy mind a kerületi vagyonkezelő vezetője, mind a kispesti polgármester érintett lehet olyan korrupciós bűncselekményekben, amelyekben helyi vállalkozók a megbízás elnyerése érdekében különböző százalékokat „osztottak vissza” a tisztségviselőknek.

Az viszont biztos, hogy a rendőrség már nyomoz az egyik kispesti korrupciós ügyben. Egy megkárosított vállalkozó feljelentést tett ismeretlen személy ellen, ám a dokumentumban nevesítette Lackner Csabát és Somogyi László vállalkozót, Somogyi Lászlóné MSZP-s képviselő volt férjét.

 

Kirúgják Lacknert

/Fotó: Hirtv

„Bár Gajda Péter kompetenciája a döntés, Lackner Csabának mindenképpen távoznia kell az MSZP-ből” – tudta meg a Magyar Nemzet a szocialista párt elnökségétől. A lap forrásainak elmondása szerint az első hangfelvétel nyilvánosságra kerülésekor még nem zárták ki, hogy azon esetleg nem Lackner hallható, ám az újabb és újabb hanganyagok egyértelmű helyzetet teremtettek. Mint az egyik elnökségi tag fogalmazott: Lackner Csaba akkor sem maradhat a párt soraiban, ha hülyeségből mondta, amit mondott. Ha pedig nem értené magától, hogy távoznia kell, meg fogják értetni vele.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek