EUR: 331,51 Ft
CHF: 301,33 Ft
2019. október 15., kedd
Teréz

Életmód

Dinnershow színházi és gasztronómiai ínyenceknek

A kulináris élvezetek és az önfeledt szórakozás utáni igény a történelem folyamán kéz a kézben járt. Valamennyi társadalmi rendszerben voltak olyan lakomák, amelyek közben komédiások, artisták szórakoztatták a nagyérdeműt. A Kálmán Imre Teátrumban, a Párizsi randevú – Volt egyszer egy Moulin Rouge című dinnershow-val új lendületet kap ez a műfaj.

A menüsort Harmath Csaba, az egyik legismertebb gasztronómiai szaktekintély állította össze. A téma a francia konyha, mint ahogy az előadás története is Párizs és a Moulin Rouge helyszínein játszódik. A svédasztalos kínálatban az egyszerű francia lepénytől kezdve, a vörösborban párolt kakasig széles a paletta. A tányérszervizes ajánlatban liba, nyúl és borjú is található, de a dinnershow egyik lényege, hogy ahogy a műsor, úgy az étlap is tartogat meglepetéseket, ezért nem lenne elegáns lelőni a menüt.


Az első hivatalos vacsoraszínházat egyébként 1953-ban nyitották meg a Virginia állambeli Richmondban. Itt a színházépülethez hozzáépítettek egy éttermet, ahol svédasztalos vacsorát szolgáltak fel, kezdetben minden néző, később a színház támogatói számára. A műfaj hamar elterjedt az amerikai nagyvárosokban, a chicagói vacsoraszínház  például 550 nézős volt és hidraulikus emelőt, világítástechnikát és színpadkocsikat használt. A hatvanas években egy, 7 államban 27 színházból álló franchise jött létre, olyan fellépőkkel, mint Mickey Rooney.  A Budapesti Operettszínház novemberben kezdődő előadásában, amely a hazai közönségnek is ízelítőt ad a műfajból, Buch Tibor és Vásári Mónika mellett a Cirque du Soleilt és a Moulin Rouge-t is megjárt artistaművészek lépnek fel, a show-t pedig a Kossuth-díjas Richter József cirkuszművész rendezi.

A legismertebb francia fogás

Ezt a receptet több francia régió tekinti sajátjának, temérdek a változata. Eredetéről különféle legendák élnek:  az egyik szerint a hódító Julius Caesarnak a gallok küldtek egy ösztövér, öreg kakast, amivel a gallok szívósságát és harciasságát jelképezték. Cézár kiadta a parancsot, hogy áztassák borba a harcias gall kakast, aztán készítsék el lassú tűzön, és végül igen nagy élvezettel elfogyasztotta. Ennél valószínűbb az a profán eredetmagyarázat, mely szerint a kiszolgált kakasokat a szegény nép sajnálta csak úgy veszni hagyni, ezért találták ki, hogy savas borokban puhítják néhány napig a húst, majd cserép- vagy vasedényben hosszú órákon át, lassan készítik el. 

Széles körben csak az 1900-as évek elején lett népszerű, ma viszont az egyik legismertebb francia fogás. Profi és amatőr szakácsok heves vitákat folytatnak arról, hogy szabad-e beurre maniéval (liszt és vaj keverékével) sűríteni a levét, avagy sokkal inkább a szárnyas vérével, esetleg passzírozott májával kell óvatosan, forralás nélkül sűrűre „alvasztani”.

Kapcsolódó Cikkek

  • Irány a Vértes és a Gerecse!

    Irány a Vértes és a Gerecse!

    Már nyolc kötettel büszkélkedhet a KidsOasis meseútikönyv-sorozata. Az Utazik a család könyveiben nyolc magyarországi tájegységről, régióról olvashatnak a gyerekek saját nyelvükön, közérthetően, viccesen, kedvesen.

  • Miért fontos a fogszabályozás?

    Miért fontos a fogszabályozás?

    A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikusabbá tétele, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése is, ami a fogak és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhat.